eurobank srbija             dailyexpress logo belmediclogonovosadskisajam Tara Grab wiener osiguranje baner      sberbank baner

osvajanje svesti

INDIREKTNO

Autokefalnost 

Odluka čelnika Srpske pravoslavne crkve da prihvati autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve, ili kako to kaže vaseljenski patrijarh Vartolomej – "Ohridske arhiepiskopije", izaziva nedoumice.

Da li je ovaj potez domaćih crkvenih velikodostojnika učinjen pod nekom vrstom prinude, je li on bio planiran ili je naprosto deo jedne velike strateške igre zapadnih moćnika koji odavno teže da destabilizuju Srbiju i pravoslavlje?

Ukoliko postoje srpski političari koji su pod uticajem Zapada, onda se nameće pitanje zašto ne bi mogli da postoje i srpski popovi koji su pod tim uticajem? U vreme u kojem živimo, gotovo je sve moguće. Ne želimo da tvrdimo da je došlo dotle da treba da sumnjamo i u vrhušku naše crkve, ali ono što se događa pred našim očima izaziva, u najmanju ruku, zbunjenost Srba ne samo u Srbiji, nego i šire.

SPC je dugo odolevala pritiscima da prizna autokefalnost Makedonske crkve, „avnojevske“ tvorevine, konstruisane po planu Kominterne da se oslabi srpstvo. Poznato je da su za ono što se danas zvanično naziva Severna Makedonija, a zapravo je to Stara Srbija, ginuli i svoje kosti ostavili mnogi srpski junaci, danas nažalost zaboravljeni. Činjenica je takođe i da je Skoplje bilo prestonica cara Dušana, a postoje i brojni drugi dokazi da je Severna Makedonija iskonska srpska zemlja. Nju je AVNOJ otrgnuo od njene matice Srbije, a – kako izgleda – liberalnokapitalistički Zapad na čelu sa Amerikom „krade“ je od veza sa njenom matičnom crkvom.

Da i ne spominjemo koliko je srpskih manastira i svetinja danas na teritoriji Severne Makedonije. Postoji vredna imovina SPC na prostoru ove državice, danas okupirane od NATO armade. Grobnice srpskih heroja širom Severne Makedonije nalaze se u žalosnom stanju, a država Srbija o tome malo vodi računa.

Koliko o tome vodi računa SPC?

SPC

Položaj Srba u Severnoj Makedoniji je katastrofalan, njihova prava su ugrožena. Da li će to sada biti promenjeno, posle odluke SPC o autokefalnosti, ili će stanje biti još gore?

Takozvani "Makedonci" dobili su što su tražili. Autokefalnost. Zbog čega bi oni sada poželeli da štite srpska groblja, srpsko stanovništvo? Zahvalnosti radi? Ta vrednost danas je zaboravljena. Ona u nemoralnom svetu ne može da postoji.

Vratimo se malo u istoriju. Makedonija je istorijska pokrajina, koja se nalazila na teritorijama Grčke, Bugarske i Srbije, otkako su Turci u Balkanskom ratu 1912-13. proterani iz pravoslavnih zemalja. Grćka je tada dobila Egejsku Makedoniju, Bugarska Pirinsku Makedoniju, a Srbija – Vardarsku Makedoniju. Odlukom Tita i AVNOJ-a, posle Drugog svetskog rata Srbija je izgubila svoju teritoriju, Vardarsku Makedoniju, koja je najpre bila nazvana Narodna republika Makedonija, a kasnije Socijalistička republika Makedonija. Dakle, samo je Srbija (voljom pre svega izdajnika iz svojih redova) izgubila svoj deo ove istorijske balkanske oblasti i takvo je stanje ostalo sve do raspada Jugoslavije. Tada je Slobodan Milošević, kao dobri učenik Broza, pustio Vardarsku Makedoniju da odleprša iz Jugoslavije, što su Amerikanci odmah iskoristili da se tamo učvrste i da, preko Albanaca, destabilizuju to područje.

Šta danas radi SPC i zašto to radi? Patrijarh duguje srpskom narodu, pre svega onom u Makedoniji, iscrpno objašnjenje. Zašto je autokefalnost data i zašto baš sada, u najnezgodnijem trenutku za vaskoliko srpstvo, kada smo izloženi velikim pritiscima naših neprijatelja, kako spoljnih, tako i unutrašnjih? Zašto sada, kada se pred našim očima menja geopolitička karta Evrope, a možda i sveta?

Koga naš patrijarh sluša? Nije valjda da mu je Bog dao znak da treba da, umesto Srpske pravoslavne crkve, uspostavi Pravoslavnu crkvu Srbije ? Da li se davanjem autokefalnosti Makedoncima sprovodi volja CIA vaseljenskog patrijarha, koji gotovo da i ne skriva ambicije da postane istočni papa?

Ko može da garantuje da ovo što se dogodilo nije prethodnica za ono što Srbi tek treba da ispune? Uvođenje sankcija Rusiji, a zatim – kao šlag na tortu – priznanje lažne države Kosovo!?

Posle svega, možemo postaviti pitanje i šta će biti sa takozvanom Crnogorskom pravoslavnom crkvom? Da li će i njenu autokefalnost priznati SPC? Možda će priznati i autokefalnost takozvane Hrvatske pravoslavne crkve? U opasna vremena, opasni presedani mogu da vode opasnim posledicama, ne samo po interese srpskog naroda i njegove vere, nego i po istorijsku svest Srba.

Osam stotina godina Srpska pravoslavna crkva bila je na braniku srpskih interesa i vere. Zahvaljujući našoj crkvi održali smo se kao narod u nemirnim vekovima. Da li ta crkva ostaje na pravo(slavno)m putu, samo Bog zna.

(25.05.2022)