23. EVROPSKA SMOTRA SRPSKOG FOLKLORA

Čuvari kulturnog nasleđa

23. Evopska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba iz regiona održana je od 18. do 20. maja 2018. godine u Banjaluci. Grad na Vrbasu okupio je oko 4000 učesnika iz 14 evropskih zemalja, a na ovogodišnjoj smotri u okviru revijalnog programa nastupili su i srpski folkloraši iz Milvokija, država Viskonsin, SAD.

Prilikom otvaranja manifestacije ministar prosvete i kulture Republike Srpske Dane Malešević istakao je da je ova smotra ujedno i prilika da kulturno–umetnička društva iz Srpske, ali i ona iz dijaspore, predstave deo srpskog kulturnog nasleđa zajedno sa onim što je iznedrila srpska folklorna baština.

"Čuvajući i negujući tradiciju i običaje, kulturno-umetnička društva su svojevrsni čuvari kulturnog nasleđa. Uveren sam da će nam oni dočarati naše najlepše običaje i izuzetnim nošnjama i koreografijama učiniti ovu smotru nezaboravnom", rekao je Malešević na otvaranju.

Smotra srpskog folklora

Jedan od najvažnijih zadataka koje naši kulturni radnici imaju, jeste – čuvanje i negovanje srpske kulturne baštine, našeg identiteta, jezika, pisma, narodnih običaja, izvorne muzike, pesme, narodne nošnje i igre, a posebno prenošenje tih tekovina mlađim naraštajima u nasleđe. To je prepoznao Savez srpskih udruženja Nemačke, koji je zajedno sa KUD-om "Piskavica" iz istoimenog mesta bio organizator ovogodišnje manifestacije. Čak 65 ansambala pojavilo se na 23. Evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore i Srba iz regiona, što je ovu manifestaciju učinilo najmasovnijom koja je do sada održana.

https://essf-banjaluka.com/

 

(21.05.2018)