INTERVJU  VOJISLAV ŠEŠELJ

 
Naprednjaci su nove Dosmanlije
 
Vučić je preuzeo ideologiju Pajtića, Tadića, Čede Jovanovića * Srpskoj radikalnoj stranci rejting među narodom raste i zato ja smetam Hagu * Doći će vreme da se ideja Velike Srbije realizuje


Doktor Vojislav Šešelj je ličnost pred kojom niko nije ravnodušan. Za nacionaliste radikale on je idol, za proevropske stranke u Srbiji – ozbiljan politički protivnik sa kojim treba računati, čak i kad nije u parlamentu. Po mnogima jedan od najvećih srpskih umova, beskompromisan, često i na vlastitu štetu, ponekad „skandal majstor“, gospodar političkih performansa, uvek harizmatičan, bez dlake na jeziku, dosledan svojim stavovima ovih je dana opet u središtu pažnje zbog odluke Haškog tribunala da ga vrati tamo odakle je pušten novembra prošle godine zbog lošeg zdravstvenog stanja. 
 
* Gospodine Šešelj, da li smatrate da je u današnjim geopolitičkim uslovima moguće ostvarenje projekta Velike Srbije, odnosno uspostavljanja države Srbije u njenim istorijskim i etničkim granicama?
 
-U današnjim uslovima nije. Ali ko to može prognozirati kakvi će biti budući uslovi? Ideologija Velike Srbije stara je više od 300 godina. Možda će nam trebati još 100 godina da je realizujemo. Ali mi srpski radikali smo ubeđeni da će jednog dana uslovi biti stvoreni i da će biti moguće da to ostvarimo.
 
* Da li je realno ujedinjenje Srbije i Republike Srpske kao eventualna prva etapa u stvaranju buduće zajedničke države svih srpskih zemalja?

-Danas nije, a sutra već jeste. Prekosutra je još izvesnije. Dakle, to je tu negde pred nama. Ne može preko noći, ali može upornim radom, zalaganjem i odlučnošću.
 
* Zašto se olako dozvolilo Vardarskoj Makedoniji, tradicionalno srpskoj zemlji, da napusti Jugoslaviju?

-To je problem režima u Beogradu koji je procenio da Makedonija nema kud, i ako se otcepi da će vrlo brzo zatražiti da se vrati u jugoslovensku federaciju. Međutim, to je bila zabluda. Čim se Makedonija otcepila tamo su se upetljali Amerikanci, preuzeli kontrolu i sad je sve pod njihovom komandom. 
 
* Da li je Srbija često na meti Zapada zato što na nas gledaju kao na tradicionalne saveznike Rusije, kao na „male Ruse“?

-Pre više godina ja sam prvi upotrebio taj izraz da smo mi Srbi „mali Rusi na Balkanu“ i da nas zato zapadne sile mrze, i da suzbijaju sve naše nacionalne interese. 
 
* Da li postoji nešto što bismo danas mogli nazvati „srpska elita“ i ko čini tu elitu?
 
-Srpsku elitu mogu da čine samo srpske patriote, srpski nacionalisti. Naravno, elita su intelektualci, to je izvorno tumačenje pojma „elita“ i elita mogu biti samo oni koji su odani svojoj otadžbini, svom narodu, koji su spremni da se bore za prosperitet svog naroda i koji su spremni za svoj narod i da se žrtvuju. 
 
* Kolika je odgovornost jednog dela srpskih intelektualaca zaokupljenih sujetom i ličnim interesima, za ono što se dešavalo našem narodu?

-Pa, intelektualci su uvek odgovorni za sve. Ali ne možete intelektualce posmatrati kao jednu jedinstvenu kategoriju. Ima intelektualaca i ovakvih i onakvih. I oni su po prirodi stvari jedan od najnejedinstvenijih društvenih slojeva. Lakše je okupiti sve ostale društvene slojeve, samo teško i nemoguće intelektualce. Jer, koliko  intelektualaca, toliko politika, toliko struja mišljenja, toliko pogleda na svet.
 
V.Seselj
* Da li ima dovoljno nacionalne i patriotske svesti među Srbima iz Srbije?

-Pa, ja mislim da ima među svim Srbima, ali da tu svest treba neprekidno razvijati i jačati i to je tačno. 
 
* Jesu li među Srbima još prusutne posledice Titoizma?

-Titoizam nas je doveo na rub uništenja. I da je trajao još 30 – 40 godina mi kao narod verovatno više ne bismo ni postojali. Poguban je bio!
 
* Da li je realno formiranje patriotskog bloka u Srbiji, odnosno ujedinjenje političkih stranaka sa nacionalnim opredeljenjem koje bi se suprotstavile aktuelnoj vlasti pred naredne izbore?
 
-Pa, ja ne znam šta znači to – „formiranje patriotskog bloka“. Šta, kako? Pored Srpske radikalne stranke nema još nijedna politička partija jasno profilisana kao nacionalistička, kao antizapadna, proruska, kao partija koja se zalaže za Veliku Srbiju i tako dalje. To još ne postoji. Demokratska stranka Srbije bila je i ovakva i onakva i nije imala jasno koncipiran nacionalni stav od 1992. godine kad je formirana. Jeste ona u Koštuničinoj zadnjoj fazi političke karijere napustila orijentaciju ka Evropskoj Uniji i preorijentisala se na Rusiju, to je tačno. Ali šta je sve do tada bilo, to nismo zaboravili, naravno. Što se drugih stranaka tiče, neke su tek u povoju, čujem samo jedna da je registrovana, to je ova stranka Nenada Popovića, ali ona pokušava neku ekvilibrističku politiku da vodi, a takve politike su uvek u svetu bile neuspešne. Drugih nema! Kažite mi jednu jedinu? Ne postoje. Nijedna nije registrovana. Koja?
 
* Da li ima perspektive za stvaranje većeg broja patriotskih stranaka?

-Naš cilj nije da se stvori veći broj patriotskih stranaka, nego je naš cilj da se ojača i ponovo omasovi Srpska radikalna stranka. Jer mnoštvo stranaka – to vam je večiti haos. Onda najviše energije trošite na međusobna nadmudrivanja, dogovaranja, rasprave između rukovodstava tih stranaka. A niste u stanju da se posvetite narodnim i društvenim problemima i interesima. 
 
* Šta se krije iza namere Haškog tribunala da nastavi hajku na Vas?
 
-Ja im ponovo smetam u Beogradu! Nisu očekivali da ću toliko smetati, hteli su da me se otarase smatrajući da ću ovde upasti u anonimnost. Pošto sam pokrenuo veliku političku aktivnost Srpske radikalne stranke i pošto rezultati istraživanja javnog mnenja od pre mesec dana pokazuju da smo već prošli 20 procenata podrške u biračkom telu, ja im smetam i žele da me vrate nazad.
 
* Vi ste svojom ponovnom pojavom na političkoj sceni Srbije dodali novu energiju Vašoj stranci. Kako biste ocenili trenutne potencijale Srpske radikalne stranke za stvaranje jedne ozbiljne alternative vlasti u budućnosti?
 
-Pa mi smo jedina ozbiljna alternativa vlasti već sada. Ko može drugi biti alternativa vlasti? Ove Dosmanlijske stranke ne mogu, oni su pokazali šta znaju od 2000. do 2012. godine. I oni su propali! Uostalom, naprednjaci su potpuno usisali njihovu ideologiju. Vučić je to potpuno preuzeo, ideologiju i Pajtića i Čede Jovanovića i Borisa Tadića i svih ostalih. E sad, mi moramo sve ono patriotsko što je ranije Vučić potkupio da vratimo nazad. I to sad nastojimo u tom pravcu. Pa, nema druge alternative osim nas. Toga su svesni i naprednjaci – zaključio je doktor Vojislav Šešelj u razgovoru za Net Magazin.  
 
Foto: Net Magazin  (08.04.2015)