FONDACIJA NOVAK ĐOKOVIĆ 

 
Školice života - zajedno za detinjstvo 
Aktivnosti FONDACIJE NOVAK ĐOKOVIĆ u Srbiji sve su obimnije. U prvom planu su deca, a akcenat je na projektima koji imaju humanitarnu i edukativnu dimenziju. Jedna od uspešnijih akcija nosi naziv "Školice života - zajedno za detinjstvo", a namenjena je deci u nerazvijenim područjima. O tom projektu, ali i drugim aktuelnostima iz FONDACIJE NOVAK ĐOKOVIĆ govorila je Gorana Džudža Jakovljević, projekt menadžer fondacije koju je osnovao naš proslavljeni teniski as Novak Đoković.

• U čemu je osnovna ideja projekta „Školice života – zajedno za detinjstvo“ ? 

-Misija fondacije je ulaganje i podrška ranom razvoju dece. Da bi podržali rani razvoj neophodno je da se obezbede uslovi i ostvari dostupnost pohađanja predškolskog programa, da se obučavaju vaspitači koji sa decom rade, zatim roditelji da bi razumeli važnost boravka u grupama, ali i njihovog uključivanja u rad sa decom... U prve dve godine birali smo isključivo socijalno ugrožene sredine, počeli smo od Ljiga odnosno sela Kadina Luka, preko Knića, sela Sirča u Kraljevu... Danas je vise od 200 dece u vrtićima zahvaljujuci ovom projektu. 
Gorana
 
• Do sada je otvoreno pet Školica života, a u toku je izgradnja još jedne. Koliko Školica će ukupno biti izgrađeno ?
-Želja nam je da realizujemo ovaj projekat u što većem broju opština gde postoje deca kojima je to potrebno. Naravno kako vreme bude odmicalo, a broj školica bude sve veći prirodno je da se osnovni program pretvori u proverenu praksu npr kroz licenciranje ili akreditovanje, ali to je samo jedan segment. Veliki deo projekta je podrška na lokalnom nivou tako da ima prostora da se projekat, ali i program diversifikuju na različite načine. Za sada želimo da imamo školice u što većem broju opština i da obuhvatimo što veći broj dece.
 
• Projekti Fondacije usmereni su pre svega na decu, kao najvažniji segmenat društva. S obzirom da pratite efekte Vašeg rada, da li nam možete reći koliko ste zadovoljni napretkom u pogledu uslova za boravak, igru i razvoj dece u predškolskim ustanovama i šta je to što bi još trebalo unaprediti ?
 
-U tom smislu treba biti realan. Ekonomski problemi naše zemlje vide se u svim aspektima, pa i uslovima u kojima naša deca borave u predškolskim, ali i školskim ustanovama. Svakodnevno primamo zahteve za renoviranja, adaptacije, opremanje prostorija i tek tada vidimo šta sve deci nedostaje. Verujemo da ljubavlju i pažnjom vaspitača neke stvari mogu biti kompenzovane, ali i da je teško raditi ako nemate knjige, bojice, lopte čime bi decu mogli da animirate i naučite. 
 
• Fondacija Novak Đoković pomogla je obnavljanje mnogih vrtića postradalih u prošlogodišnjim poplavama. Ima li još predškolskih ustanova kojima je potrebna pomoć ?

-Ima uvek i dokle god je tako nećemo prestati da radimo. Naš cilj je da sva deca imaju uslove u kojima će biti stimulisani da postignu maksimalne rezultate.
 
• Kakva je Vaša saradnja sa  lokalnim samoupravama u Srbiji ?
 
-Nekad sjajna, nekad obeshrabrujuća. Ali to nas nikad ne demorališe da stanemo. Tada radimo još više da bismo dokazali da nema prepreka kada radite dobre stvari za decu - zaključila je Gorana Džudža Jakovljević u razgovoru za Net magazin
Foto: Fondacija Novak Đoković