INTERVJU   JOVANKA ARSIĆ KARIŠIĆ  

Veštine se doživotno uče

Pored angažovanja u konsultantskoj kući Build Energy Team, naša sagovornica je aktivna i u organizaciji Klub prvih žena, koja podržava preduzetnice * Entuzijazam, energija i edukacija ključni su za uspeh i razvoj

Build Energy Team (BET) je vodeća domaća konsultanska kuća posvećena najvišim professionalnim standardima u pružanju stručnih usluga, saveta i izgradnje kapaciteta u upravljanju projektima u oblasti Zaštite životne sredine, primena mera energetske efikasnosti, veće upotrebe obnovljivih izvora energije i održivog ekonomskog razvoja. Osnivač i predednik Upravnog odbora ove ekspertske organizacije je Jovanka Arsić Karišić, sa kojom smo razgovarali o aktuelnom trenutku preduzetništva u Srbiji, ali i kroz prizmu njenih vlastitih poslovnih iskustava. A ona su zaista bogata. Spomenimo samo da je gospođa Karišić bila partner i predsednik UO Centralno Evropskog Foruma za Razvoj (CEDEF), osnivač i direktor Centra za edukaciju i stručno obrazovanje u Privrednoj komori Srbije, šef kabineta u Ministarstvu nauke i tehnologije, PR u kompaniji Genex, stručno politički radnik u Univerzitetskom komitetu SK… Zaista impresivna profesionalna biografija!

-Moju životnu i radnu karijeru karakterišu tri ključne reči: entuzijazam - energija - edukacija. Naravno, svaki početak je težak, ali nikada ne treba odustati. Kada imate cilj, tada imate i motiv, znate šta želite i polako korak po korak idete ka svom cilju. Uspeh se ne postiže preko noći, treba planirati i raditi na duge staze – ističe Jovanka Arsić Karišić.

Na naše pitanje čime se najviše ponosi kaže:

-Najviše se ponosim što sam u svojoj dugoj, bogatoj i raznovrsnoj karijeri imala od koga da učim. Radila sam u ozbiljnim kompanijama, velikim sistemima, upijala znanje i celog života poklanjala pažnju kontaktima i veštinama. Kontakte treba čuvati i negovati, a veštine... veštine treba učiti celog života.

Build Energy Team se opredelio za projekte iz oblasti zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, jer je u tome budućnost održivog razvoja svake zemlje. To su teme o kojima svakodnevno treba razmišljati, pričati i naravno raditi, i to zbog nas samih, našeg ekonomskog i privrednog napretka, a ne zbog direktiva i poglavlja Evropske Unuje.

 

* Ističete se profesionalizmom, klijenti Vas prepoznaju. U čemu je formula uspeha?

-U Build Energy Team-u se poštuje timski rad, profesionalizam i odgovornost za svako obećanje i napisanu reč. Svaki kijent ili bolje reći partner sa kojim smo jednom uspostavili kontakt, sa nama nastavlja višegodišnju saradnju. Mi sarađujemo sa kompanijama nosiocima naprednih tehnologija, ministarstvima i agencijama, lokalnim samoupravama, domaćim i međunarodnim finansijskim institucijama, medijima i trudimo se da naše aktivnosti budu aktuelne, informativne i korisne za sve učesnike ne samo u Srbiji već i u regionu.

* Pored angažovanja u kompaniji Build Energy Team, Vi ste i aktivni u organizaciji Klub prvih žena, koja podržava preduzetnice u Srbiji. Koliko su, po Vama, naše preduzetnice umrežene?

-Preduzetnice jesu umrežene, ali nikada nije dovoljno, uvek može više i bolje. Svakodnevno treba istraživati, sarađivati, družiti se i učiti, učiti. Klub prvih žena je sjajno udruženje u kome je zaista veliki broj veoma uspešnih žena od kojih može mnogo korisnih informacija i saveta da se dobije. I ono što je veoma važno, u Klubu vlada pozitivna atmosfera i spremnost da se pomogne ne samo članicama Kluba, već i svima koji se obrate za pomoć.

* Žene preduzetnici u našoj zemlji suočavaju se sa teškim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore bolji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća?

-Ne treba u prvi plan da stavimo reč problem, treba da se fokusiramo na izazov. Mnoge žene su svojom hrabrošču ozbiljne životne krize pretvorile u svoju šansu. Imale su snage da se pokrenu, reskiraju i gledajući u budućnost ostvare zavidne rezultate. U Klubu prvih žena je veliki broj uspešnih preduzetnica koje su krenule od nule i napravile ozbiljne kompanije.

* Šta biste poručili ženama koje se odluče da uplove u vode preduzetništva?

-Moja poruka bi glasila: istražite tržište, pronađite svoje mesto i hrabro napred – zaključuje Jovanka Arsić Karišić u razgovoru za Net Magazin.

(24.10.2017)