PREDSTAVLJAMO  USPEŠNE  PREDUZETNICE   LIDIJA LEKOVIĆ (“LECO“)

 

Timskim radom do uspeha

 

Iza mene stoje godine strpljivog rada, odgovornog planiranja, profesionalnog odnosa prema partnerima i zaposlenima * Svesna sam da mogu imati prvorazrednu kompaniju samo ako imam prvorazredne igrače u timu, i da se samo uz odgovorne, posvećene i odane saradnike mogu postići vrhunski rezultati

leco logo

Kompanija Leco iz Paraćina više od 20 godina je prisutna na tržištu. Od svog osnivanja, krajem devedesetih, bave se uvozom i distribucijom kozmetike, pažljivo odabranih evropskih kozmetičkih brendova kao i renomiranih domaćih proizvođača. Prateći najsavremenije svetske trendove u kozmetici, uz saradnju sa poznatim svetskim kompanijama, nastoje da neprestano osvežavaju ponudu i proširuju asortiman koji nude na tržištu. Stalno su prisutni na najznačajnijim sajmovima kozmetike širom sveta. Za poslovne uspehe zaslužan je ceo tim, ali dobrih rezultata ne bi bilo bez jasne vizije genralnog menažera Lidije Leković, koja u razgovoru za “Net Magazin” kaže:

-Iza mene stoje godine strpljivog rada, odgovornog planiranja, profesionalnog odnosa prema partnerima i zaposlenima. Sa malo urođenog prkosa, puno mladalačkog zanosa, vere u sopstvene mogućnosti i nade da me srećne okolnosti neće zaobići, upustila sam se u neizvesnu avanturu privatnog biznisa devedesetih.

* Kada se sada osvrnete na put koji ste prešli, šta biste izdvojili kao ono čime se najviše ponosite?

- Ponosna sam jer imam uređen i organizovan kolektiv sa jasnim ciljevima i procedurama. Kompaniju Leco sam gradila bez ikakve finansijske pomoći, na početku čak i bez podrške poslovnih banaka. Prema investicijama sam se odnosila odgovorno i sama pronalazila svoj razvojni put. Postavila sam standarde, oformila stručne timove ljudi i na taj način kreirala uzoran poslovni sistem prodaje, uz razvijenu i efikasnu distribuciju. Danas Leco prepoznaju kao sigurnog i pouzdanog partnera. Dvadeset godina, sa optimizmom i verom u uspeh, sledila sam svoju viziju predvidljivog i održivog razvoja, postepenog ali sigurnog rasta, uspevši da svoju viziju povežem sa dnevnim zadacima i aktivnostima. Analizirajući srpsko tržište i prateći savremene evropske i svetske trendove uspeli smo da formiramo jedinstven i prepoznatljiv portfolio. Leco je danas uvoznik 17 brendova iz različitih delova sveta, i centar Korejske kozmetike u ovom delu Evrope. Razvijamo se u tri pravca – kozmetika, medicinska sredstva i suplementi. Trudimo se da pratimo savremene trendove u trgovini i za B2B i B2C kupce imamo dostupan sajt www.onlinekozmetika.com na kome mogu 24 sata dnevno da naruče robu koja im je potrebna.

Leco je ponosni nosilac specijalnog priznanja za rezultate postignute u procesu prvog nacionalnog CSR indeksiranja. Uspeli smo da se svrstamo među lidere društveno odgovornog poslovanja u Srbiji i pridružimo se kompanijama koje su zadovoljile veoma visoke kriterijume u implementaciji standarda društvene odgovornosti u svom poslovanju, čime smo zaslužili mesto na prvoj nacionalnoj listi CSR indeksiranih kompanija

Sebe doživljavam kao trenera tima koji čine moji zaposleni. Svesna sam da mogu imati prvorazrednu kompaniju samo ako imam prvorazredne igrače u timu, i da se samo uz odgovorne, posvećene i odane saradnike mogu postići vrhunski rezultati. Postavljam im jasne ciljeve, prenosim ovlašcenja, analiziram njihove rezultate i ohrabrujem ih da iz grešaka izvlače pouke koje će im koristiti u daljem radu.

Mada nam je veoma važno ravnopravno zapošljavanje muškaraca i žena, pri izboru zaposlenih odlučuju stručnost i rezultati rada. Brižljivo negujem dobru komunikaciju zaposlenih, upućujem ih da brinu jedni o drugima, kreiram jednu zdravu i podsticajnu radnu klimu, koja omogućava puni razvoj potencijala i zadovoljstva zaposlenih. Kad god je potrebno, pružamo podršku zaposlenima i pomoć u specifičnim životnim situacijama. Sa ciljem da se unaprede medjuljudski odnosi i očuva zdravlje, zaposlenima su na raspolaganju razni vidovi rekreacije u pojedinačnim i kolektivnim sportovima. Organizujemo zajedničke aktivnosti i druženja, a jednom godišne i druženje u kome učestvuju i porodice zaposlenih koje imaju za cilj kombinovanje avanture i zabave i jačanje kolektivnog duha. Ulažemo u edukaciju zaposlenih kroz razna stipendiranja i pohadjanja kurseva iz različitih oblasti. Svake godine zaposleni biraju najboljeg između sebe, koga firma Leco, a i ja lično, vredno nagrađujemo.

Lidija Lekovic Leco

* Šta je ključno za pozitivan rezultat, u čemu je formula uspeha?

-Smatram da je za uspeh u poslu, osim znanja i istrajnosti, neophodano posedovati strast koja je glavna pokretačka snaga.Svakodnevno morate da ulažete puno energije, kreativnosti i ambicije u postavljene ciljeve i da težite ne da budete dobri, već da budete najbolji u svom poslu. Važno je biti ambiciozan, ali imati meru i ne dopustiti da te ambicije prerastu.

*  Preduzetnice u našoj zemlji suočavaju se sa mnogim problemima. Kako ih prevazići, kako se održati na nemirnom moru?

-Svakodnevne, mnogobrojne probleme treba posmatrati kao izazove, trudeći se da se ostane posvećen svojim nadama i ciljevima i da ih rešavati ih ne gubeći iz vida izabrani put.

*  Šta biste poručili ženama koje se odluče da uzmu svoju sudbinu u svoje ruke i postanu preduzetnice?

-Zbog specifične uloge koju žene imaju u porodici, za buduće preduzetnice veoma je bitno da imaju podršku bliskog okruženja. Biti preduzetnica nije ni lako ni jednostavno. Nekada su potrebne decenije rada i dokazivanja da se izgradi reputacija vredna poštovanja, i samo jedan trenutak da se sve to izgubi jednim nepromišljenim potezom. Što se mene tiče, ja se trudim da tragajući za ključem uspeha u karijeri ne izubim sebe, da ne zapostavim svoju porodicu i da sačuvam sitna zadovoljstva koja život znače – zaključuje Lidija Leković u razgovoru za „Net Magazin“.

(04.11.2019)