ИНТЕРВЈУ   ЉИЉАНА  КРТИНИЋ

Сложне даме са севера Бачке

Удружење пословних жена Суботице (УПЖС) остварује многе пројекте и једно је од најактивнијих у својој области деловања * Придружују им се и мушки чланови, са којима успешно раде * Посебно значајна је подршка Удружења пословних жена Србије, а међусобна сарадња резултира  и чињеницом да је УПЖС подржало манифестацију „Цвет успеха за жену змаја“ којом се бирају најуспешније предузетнице

Удружење пословних жена Суботице (УПЖС) једно је од најактивнијих у Србији, у својој области деловања. Постоје већ готово пет година и до сада су успели да остваре многе пројекте и поспеше умрежавање предузетница из региона Северне Бачке, па и шире. О активностима овог узорног Удружења разговарали смо са госпођом Љиљаном Кртинић, признатом уметницом, која је председник УПЖС-а.

-У нашој мисији деловања приоритет је умрежавање са другим чланицама, пре свега из Суботице и околине, а у томе укључујући севернобачки део у целини, такође, јер до сада нам се прикључило и неколико жена из Сомбора, као и Сенте и Новог Сада – истиче госпођа Љиљана и наставља:

-У плану нам је да до годишњице, која је планирана за последњи викенд марта, обновимо своје чланство и новим чланицама из различитих  области предузетништва, јер тиме можемо активније да наступамо и на привредном, образовном, културном и туристичком плану нашег битисања. Посебно нам је битна и активација на пољу туризма и културе, као и осмишљавање програма за то, јер се налазимо на изузетној локацији где су туризам и угоститељство, по традицији, увек били на самом врху у региону. Посебно издвајам сарадњу са компанијом Елит Палић, која нам уступа по договору своје конгресне сале и услуге ресторана за сваку нашу акцију.

Уз њихово учешће успеле смо квалитетно одрадити целодневни програм у оквиру Недеље брака, на тему - насиље, што је изазвало велико интересовање и пажњу наших чланица, као и грађана Суботице и Палића.Том приликом смо у објекту сале ресторана окупили врхунске стручњаке из области вршњачког, породичног и уопште насиља у свакодневном животу, а уједно је била и обука одбране од насиља хладним оружјем, ватреним оружјем, као и у случају дављења и напада на улици. Тренер је био наш симпатизер - члан Ненад Јерковић, који врхунски тренер за џиу - џицу технику.

* Удружење пословних жена Суботице је специфично и по томе што не окупља само припаднице нежнијег пола ?

-Ми смо посебно поносне што имамо занимљиве програме оснаживања целе наше удружене заједнице, па нам се прикључују и мушки чланови који су нам од велике помоћи у областима које су нама мање успешне, или непознате као на пример Професор Др Светозар Радишић, који је својим трибинама омогућио боље схватање моћи ума и личног потенцијала, затим Даниел Микулић, који нам је „носач здравља“ у смислу физичког здравља и одржања кондиције. Наш мото је да само здрава особа може да буде у послу максимално посвећена.У свакодневном деловању сусрећемо се са великим изазовима, како на послу тако и код куће, који врло често доводе до „синдрома изгарања“, па због тога смо, поред свих пословних делатности, успеле да се посветимо и здрављу, зарад хармоније свих чинилаца у послу и бољег функционисања у породици.

Наше чланице су активне у привредним, пољопривредним, и услужним делатностима, па смо у могућности да се надопуњујемо и сарађујемо међусобно, као и да се консултујемо. Посебно су нам драге нове и младе чланице, које су на самом старту предузетничких вештина, па смо им ми велика поршка од оснивања фирме, осмишљавању производа или услуга, па до прве дистрибуције истих, као и радост коју оне нама доносе својом младалачком енергијом.

* Како бисте оценили сарадњу Вашег Удружења са Удружењем пословних жена Србије и осталим институцијама?

-За све наше активности веома смо усмерене на сарадњу са Удружењем пословних жена Србије, које нас активно и обавештавају о могућностима које јесу намењене оснаживању женског предузетништва, као и о Регионалним конференцијама, семинарима, предавањима и активностима њихових чланица. Посебно су отврене за питања која им упућујемо, јер имају много више искуства, због дужег деловања. Током предходног месеца смо имале могућност да присуствујемо семинару РАБ-а Србије коју води такође чланица Удружења пословних жена Србије, Маја Раковиц. Семинар је био на Златибору, а тема радиорекламирање, што јесте занимљиво из сфере предузетништва и пробијања на тржишту, формирања бренда свакој од нас. Уједно то нам је била и велика част, а још веће задовољство.

Активно нам помаже и Регионална привредна комора Суботице, а господин Слободан Вејновић је буквално од првог дана са нама, јер је он учествовао и у оснивачком делу, заједно са Сањом Поповић Пантић, председницом Удружења пословних жена Србије, која је кључна особа нашег оснивања.

Осим тога Панон - рег је такође наш партнер, а наша чланица Љубица Месарош је кључна особа у саветодавном смислу код оснивања и вођења фирми. Током свих процеса имамо част да се упознамо и са необичним и мање познатим новим занимањима као што је нпр. Медицински туризам, а наша млада чланица Маја то успешно води испред фирме Медхел на релацији Беч, Суботица, Београд, као и даље.

* Умрежавање предузетница има велики значај, на чему УПЖС нарочито инсистира ?

-Свакако да много на томе радимо. Уз све ово, ми смо се умрежиле и са приградским местима, где је у успону сеоски туризам, то јест Салаши са севера Бачке, који су атрактивни у сфери предузетништва, јер многи од нас их имамо - по наслеђу, који су били ван функције, па их враћамо и у функцију, да би били начин приходовања.

И, уз млађе, имамо и старије чланице, које су - почасне чланице, сада у пензији по званичном критеријуму, а по стручном су нам драгоцене волонтерке, које нам преносе међународна искуства.Једна од њих је Изабел Лањи Хинс.

Осим овога, имамо лепа искуства када жена одлучи да напусти „сигуран посао“ да би основала своју фирму снова.Једна од њих је Наталија Матовић, која  успешно креира и шије моделе за даме са бројем +++...колекција Лија.

До сада, нажалост, Локална самоуправа није изашла у сусрет да допринесе развоју ове битне сфере друштвеног живота, па се надамо да ће се и то променити, бар до обележавања нашег јубилеја.

На крају овог разговора, желела бих истаћи да се наш тим Удружења пословних жена Суботице активно укључује у  манифестацију Цвет успеха за Жену змаја  којом се бирају најуспешније предузетнице године, те је уназад, а посебно ове године, и званични спонзор за доделу награда, са укупно 33 поклон пакета!

Била нам је част и задовољство да присуствујемо именовању и додели награда најбољим предузетницама наше државе, која се по традицији одржава  у земунском Мадленијануму, 26. октобра, пред Свету ПЕТКУ - заштитницу жена, мајки и деце, а у савршеној организацији Удружења пословних жена Србије – закључила је госпођа Љиљана Кртинић у разговору за Нет Магазин.

(03.11.2017)