INTERVJU  ŽELJKO  TOMIĆ

 
Preduzetnišvo je motor razvoja 
 
Kompanija OSA računarski inženjering utemeljena je 1989. godine, u ranim danima privatnog preduzetništva u tadašnjoj Jugoslaviji. OSA je od vremena svog osnivanja orjentisana na inženjering, razvoj softverskih rešenja i izvođenje profesionalnih računarskih grafičkih sistema za projektovanje i izradu tehničke dokumentacije. Danas je OSA ugledna kompanija sa dobrom pozicijom, ne samo na lokalnom IT tržištu, već i u celom Adriatik regionu u sva tri segmenta svog poslovanja. O sadašnjosti i budućnosti ove kompanije, kao i o aktuelnom trenutku privatnog preduzetništva u Srbiji, razgovali smo sa gospodinom direktorom Željkom Tomićem
 
•Kompanija OSA RAČUNARSKI INŽENJERING d.o.o. izgradila je zavidnu reputaciju. Kada se sada osvrnete na put koji ste prešli, šta biste izdvojili kao ono čime se najviše ponosite?
 
-Ljudima! Onima koji su nekada radili i onima koji sada rade. Posao čine ljudi! Svako od njih je utkao deo svog života u ono što sa ponosom zovemo OSA – Računarski inženjering. Iza nas je punih 26 godina uspešnog poslovanja, zahvaljujući tim ljudima.
 
TomicOSA
 
Ponosim se što smo bili pioniri u mnogim oblastima: uveli smo CAD tehnologiju i Autodesk na naše tržište, u vreme vladavine mikrofilma prvi smo uveli skenere i digitalizaciju dokumentacije. i danas prvi uvodimo Canon Ink Jet tehnologiju  u produkcionu varijabilnu štampu i štampu knjiga – kaže gospodin Tomić.
 
•Profesionalnost je Vaš zaštitni znak, klijenti Vas prepoznaju. U čemu je formula uspeha?
 
-Profesionalnost dolazi od profesionalaca. Raditi samo ono u čemu ste najbolji. Posvećenost i potpuna otvorenost i iskrenost prema poslovnim partnerima i klijentima. Oni to prepoznaju i cene. Zahvaljujući modernim tehnologijama, ceo svet je jedno globalno selo. Dobra reputacija se teško stiče, a lako se gubi. Kada se pomene CAD i Autodeskov softver, odmah se pomisli na kompaniju OSA. Kada se pomene upravljanje dokumentima (Document Management) ili profesionalna štampa, opet se pomisli na OSA Računarski inženjering. Preko 25 godina smo partneri Autodeska (do 2011. godine u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji a sada u celom Adriatik regionu – cela bivša Jugoslavija i Albanija), a preko 20 godina Océ-a (koji je sada deo Canon korporacije). Zbog svega toga klijenti nas prepoznaju i cene. 
 
•Vi ste 2013. bili nominovani za priznanje Preduzetnik godine u izboru koji organizuje kompanija EY (Ernst & Young). Koliko se,  po Vašem mišljenju,  posvećuje pažnje preduzetništvu u Srbiji?
 
-Nedovoljno od strane države. Na svu sreću, startap zajednica u Srbiji jača iz godine u godinu. To je veliko ohrabrenje i pomoć za one koji počinju. Priznanje Preduzetnik godine je primer dobre prakse na putu podrške preduzetništvu. I mnogo razvijenije zemlje od Srbije su odavno shvatile da je preduzetništvo motor razvoja i način efikasnog rešavanja problema nezaposlenosti.
 
•Preduzetnici u našoj zemlji suočavaju se sa mnogim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore bolji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća?
 
-Sa jedne strane se država deklarativno izjašnjava za podršku preduzetništvu, a sa druge strane imate klimu satanizacije tog istog preduzetništva. Izjednačava se preduzetništvo sa kriminalom, tajkunima, pljačkaškim privatizacijama. Takva klima se mora promeniti. Moraju se afirmisati preduzetnici koji godinama svojim mukotrpnim radom postižu izuzetne rezultate na dobrobit cele zajednice, koji redovno isplaćuju plate svojim zaposlenima, koji ne uzimaju kredite sa namerom da ih nikad ne vrate, koji redovno izmiruju svoje poreske obaveze…Takvih preduzetnika, na sreću ima, ali ne žele da budu vidljivi, jer ih iskustvo uči da im to ne može doneti ništa dobro.
 
Pored promene opšte klime, potrebno je ukinuti velike parafiskalne namete i liberalizovati administrativne procedure.
 
•Šta biste poručili mladim ljudima koji se odluče da uplove u vode privatnog preduzetništva?
 
-Da se preispitaju da li su spremni na sve izazove i rizike takvog poduhvata. Da li imaju strast za autonomiju, nezavisnost, posvećenost. Da li su spremni da ustanu kada padnu. Do velikih poslovnih ideja se obično ne dolazi u jednom pokušaju. Nažalost naše okruženje ima nizak prag tolerancije na neuspeh.
 
Ne mogu svi biti preduzetnici. Ja u šali kažem da bih, da imam takvu moć, zakonom uredio da svako ko završi svoje školovanje mora da osnuje svoje privatno preduzeće i da se okuša u preduzetništvu. Ako shvati da to nije za njega, da potpiše da neće držati slovo preduzetnicima kako je njima lako kad imaju sve.
 
Danas je zaista lako i sa malo ulaganja osnovati privatno preduzeće. Zašto ne pokušate i ne obogatite se?!
 
(03.02.2016)
 
osa racunarski inzenjering-logo