UDRUŽENJE POSLOVNIH ŽENA „VIZIJA“ - Kragujevac

 

Podrška preduzetnicama u razvoju

 

Udruženje smo osnovali sa željom da sugrađankama pomognemo sa motivacijama za samozapošljavanje, ali i da već novoosnovane firme podržimo da napreduju – ističe predsednica Biljana Planić

 

Udruženje poslovnih žena „Vizija“ iz Kragujevca osnovano je u februaru 2010. godine. Osnovalo ga je 12 preduzetnica sa višegodišnjim radom. Predsednica Udruženja je Biljana Planić, inače i vlasnica turističke agencije „ATOS“. U razgovoru za „Net Magazin“, uspešna preduzetnica objašnjava koji su ciljevi motivisali kragujevačke dame da osnuju svoje Udruženje i kako ono funkcioniše.

 

-Udruženje poslovnih žena „Vizija“ osnovali smo sa željom da sugrađankama pomognemo kako sa motivacijama za samozapošljavanje, tako i da već novoosnovanim firmama pomognemo u razvoju. Kroz delatnost smo shvatile da naše aktivnosti treba da proširimo i na marginalne grupe, samohrane majke i žene žrtve porodičnog nasilja – ističe gospođa Planić.

* Kako biste ocenili saradnju sa Udruženjem poslovnih žena Srbije i ostalim udruženjima preduzetnica ?

-Udruženju poslovnih žena Srbije možemo da zahvalimo za podrušku u našim počecima rada, jer su shvatile našu inicijativu i želju za razvojem. Kroz naše razne aktivnosti, sada već dugogodišnje, imale smo kontakt sa raznim Udruženjima i u Srbiji i van Srbije i sa svima smo u kontaktu, a i na nekoliko projekata smo bile partneri.

 

Biljana Planić 

 

* Koliko su, po Vašem mišljenju, preduzetnice u Srbiji umrežene ?

 

-Mislim da nisu dovoljno, ne samo zbog teritorijalne udaljenosti nego i zbog nedovoljno informisanosti o prednostima umrežavanja i razmenama iskustava.

* Kao preduzetnica i vlasnica turističke agencije “ATOS”, godine 2012. dobili ste nagradu “Cvet uspeha za ženu zmaja” u potkategoriji “SAMOZAPOŠLJAVANJE”. Koliko Vam znači ovo priznanje i činjenica da Vaše koleginice – preduzetnice cene Vaš rad ?

 

-Priznanje koje sam dobila, ne samo što je bilo prvo u mom gradu, nego i fantastičan podstrek za nove uspehe, mene kao preduzetnice, koja je u preduzetničke vode ušla iz nužde kao i većina žena.  Sugrađanke – preduzetnice su shvatile da se moj  rad prepoznaje i van lokalne sredine i bile su ponosne na mene.

* Žene preduzetnici u Srbiji se suočavaju sa teškim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore povoljniji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća ?

 

-Statistički podaci su poražavajući što se tiće zapošljavanja žena, ali zaista mislim da se klima polako menja na bolje, baš zbog čestih i raznih aktivnosti Udruženja koja se bave preduzetničkim temama i u gradskim i u ruralnim sredinama. Nije lako biti poslovna žena u muškom svetu, ali to ne treba da bude razlog za odustajanje, već motivacija za uspeh.

* Šta biste poručili ženama koje se odluče da uplove u vode preduzetništva ?

 

-Nije lako ali je lepo biti svoj, upravlljati sopstvenim radom, vremenom i uživati u plodovima rada. Eventualni neuspeh treba tretirati kao grešku iz koje treba naučiti i krenuti dalje. Nema odustajanja- zaključuje Biljana Planić.

 

(12.10.2017)

https://www.facebook.com/UdruzenjePoslovnihZenaVizija/