INDIREKTNO

 
Piše: Aleks Martin
 
Agonija srpskog fudbala
 
Fudbal definitivno nije igra za nas. Mada volimo „bubamaru“ ne znamo da baratamo s njom, bolje rečeno nemamo fudbalere koji su kadri da reprezentaciju Srbije dostojno predstavaljaju. 
 
Matori umeju, ali ne žele jer su razočarani, mladi žele ali ne umeju, jer su zeleni. I tako godine prolaze, a Srbije na svetskim i evropskim prvenstvima nema. 
 
Sinoć nam je i Portugal uzeo meru. Jedna prosečna reprezentacija, sa samo jednim ekstra igračem, bila je u svakom pogledu superiornija od naših „manekena“. Dobiše nas sa pola gasa, igrali ljudi taman toliko koliko im je trebalo da bi pobedili.
 
Šta nije u redu sa našim fudbalom? Sve! Kriminalci upropastili klubove, huligani oterali prave navijače sa tribina, stadioni su ruinirani, fudbaleri samo gledaju kako da „zapale“ preko grane... Kada se ovome doda da i država žmuri na oba oka, a često je i saučesnik u sumnjivim radnjama koje se dešavaju u domaćem fudbalu, jasno je zašto smo dotakli dno Evrope.
 
Fudbalskim savezom godinama upravlja jedna te ista klika, a reč je o ljudima koji nemaju niti znanja, niti sposobnosti, niti moralnog kredibiliteta da sede tu gde su. Ali im je zato ego veći od Avalskog tornja!
 
fudbal
 
U ovoj našoj tužnoj fudbalskoj priči, fudbaleri su žrtve i  – taoci. Niko im nema pravo da zameri što se ne zalažu, što ne ginu na terenu za Srbiju. Nema patriotskog duha, nema normalne atmosfere oko reprezentacije, nije čast igrati pod zastavom Srbije u ovakvim okolnostima kakve vladaju u Fudbalskom Savezu i u državi Srbiji. 
 
Zbog toga Bane Ivanović i drugovi samo gledaju da otaljaju posao kad igraju za reprezentaciju, čuvajući noge da se ne povrede.  
 
Zbog toga gubimo bodove, a ugled smo izgubili odavno. 
 
Zbog toga se navijači nerviraju uz male ekrane, a razni fudbalski menadžeri, krimosi i mešetari gomilaju svoj konto u banci. 
 
Fudbalska reprezentacija Srbije može svakog da pobedi, ali je problem što – neće. Iz razloga koje smo već spomenuli. Onoga trenutka kad političari prestanu da se mešaju u upravljanje fudbalskim klubovima, kad policija i pravosudni organi počnu da ganjaju kriminalce koji kao paraziti ne daju našem fudbalu da se razvija, možda ćemo krenuti sa mrtve tačke. Kao i u svemu drugom u ovoj zemlji, tako i u fudbalu, najvažnije je da postoji politička volja da se problemi rešavaju, a ona za sada izostaje. 
 
Ne kaže džaba narod da riba smrdi od glave!
 
(30.03.2015)