INDIREKTNO

Piše: Aleks Martin

„Banana države“

Svaki narod sam bira poredak u kome će živeti. Postoje narodi skloni demokratiji, ali i oni koji pokazuju simpatije prema diktatorima. Po stepenu razvijenosti ljudske svesti u određenom okruženju, može da se pretpostavi koji će sistem da nadvlada, odnosno koji će biti prihvaćen.

Takozvane „banana države“ su one u kojima vlada jedna partija, koja u stvari ne predstavlja političku stranku nego – kriminalizovanu sektu. Ta sekta uzurpira i zloupotrebljava sve poluge moći: policiju, vojsku, pravosuđe, institucije, medije. Na vrhu piramide je lider sekte koji vlada na despostki način, ignorišući parlament. Parlament je prevoren u ikebanu, ne donosi odluke niti vrši ikakve demokratske rasprave, već samo aminuje volju diktatora. Opozicija je marginalizovana, bez prava glasa u parlamentu i služi samo kao pokriće diktatoru da ovaj može izjaviti kako tobože postoji višepartijski sistem.

U „banana državama“ vlada siromaštvo i obespravljenost svih onih koji ne pripadaju vladajućoj sekti. Pravna država ne postoji, na snazi je voluntarizam i vertikalni, usmeni način naređivanja. Lider sekte stvara i svoju paravojsku od kriminalaca i dilera droge, koji ponekad deluju pod maskom „navijačkih grupa“. Mediji zaglupljuju građane, šire dezinformacije i strah. Lider sekte se oslanja na mrežu svojih poslušnika koji su uhlebljeni u javnom sektoru, primaju platu a ne rade gotovo ništa. Zadatak im je da budu špijuni i glasačka mašinerija na izborima. Metodom suptilne korupcije takvim su ljudima omogućena radna mesta za koja nemaju sposobnosti, znanja ni kvalifikacija i oni su čvrsto lojalni sekti, svesni da u normalnoj državi nikada ne bi mogli imati takvu poziciju.

banana

Režim u „banana državama“ oslanja se i na represivne mere, a ima podšku tajkuna koji se bave privrednim kriminalom i dele svoj profit sa sektom. Privreda je kontrolisana, ignorišu se tržišni zakoni, režim stvara monopole i nabacuje unosne poslove pripadnicima svoje sekte, tajkunima i sumnjivim inostranim biznismenima. Široke narodne mase imaju ulogu robova koji rade najgore, najteže, najprljavije i najslabije plaćene poslove. Režim je izdajnički, prodaje državne i nacionalne interese, jer radi po diktatima stranih sila koje mu daju kredite i koje su ga i dovele na vlast. Postupajući po nalozima iz inostranstva, režim omogućava špijunsku i štetočinsku aktivnost takozvanih „nevladinih organizacija“. U „banana državama“ mafija i državni aparat su gotovo srasli, više se ne zna ko je mafijaš a ko ministar ili narodni poslanik. Režim vodi najprljaviju medijsku kampanju i surovu borbu protiv demokratske opozicije, nezavisnih medija i intelektualaca, kao i protiv svesnih, patriotski orijentisanih narodnih masa. Pri tome se ne biraju sredstva i koriste se mafijaške metode.

U „banana državama“ nauka, kultura i obrazovanje su perfidno uništeni. Vlada ozlov mozgova, najobrazovaniji, najmoralniji i najsposobniji odlaze iz zemlje. Po sistemu „zavadi pa vladaj“, režim gura radnike protiv seljaka, nepismene protiv intelektualaca, pripadnike jedne vere protiv pripadnika druge vere, vešto raspirujući i koristeći socijalne, verske i druge suprotnosti. Vlada konfuzija i bezakonje. Režim izmišlja izdajnike, a u stvari izdajnik je lider vladajuće sekte.

Režim je truo i degenerisan, potpuno odrođen od svog naroda kojeg prezire. U „banana državama“ permanentno traju unutrašnji i spoljni sukobi, takve su zemlje nestabilne i van međunarodnih demokratskih tokova. One nisu poštovane u svetu, već služe za sprdnju. Često im se nameću sankcije i izlažu se pritiscima velikih sila.

Unutrašnja i spoljna politika i ekonomska strategija podređene su pljački nacionalnih resursa i sopstvenih građana i usmerene na slivanje ogromnog profita u džepove lidera sekte i najbližeg kruga njegovih pomagača. Diktatorski režimi u „banana državama“ po pravili ne padaju na izborima nego na ulici, nakon pobune obespravljenih i gladnih narodnih masa, pri čemu su ljudske žrtve gotovo neminovne zbog tiranske prirode sistema.

Pre nego što pojedeš koju bananu, razmisli kakva je država u kojoj ćeš da je svariš! 

(19.06.2019)