INDIREKTNO

Piše: Aleks Martin

Beogradizacija 

Beograd je postao suviše velika glava za telo malene zemlje kakva je Srbija. Svi hrle u prestonicu, a ona nema ni dobru infrastrukturu, niti joj je privreda tako razvijena da bi mogla sve pridošlice da nahrani. Na sceni je sveopšta „beogradizacija“, koja bi mogla da se olupa o glavu i Beogradu i čitavoj državi.

Svi bi hteli da se o Beograd ogrebu, a malo ko – da njemu nešto ostavi i da ga oplemeni.

Pogubnom državnom politikom, nedostatkom vizije i strategije, svi regioni Srbije prepušteni su haosu i anarhiji. Zbog zanemarivanja poljoprivrede i potcenjivanja rada seljaka, najpre su počela da odumiru sela. Onda su na red došle varošice, pa manji gradovi... Armija očajnika, u potrazi trbuhom za kruhom, odlučuje se na migracije. Jedni su pobegli iz Srbije, drugi pak se doselili u Beograd, u nadi da će tamo pronaći nekakav posao i uspeti da prežive. Ona treća kategorija ostala je da se nekako muči u svom zavičaju, ali je pitanje koliko će dugo još imati snage i strpljenja.

grb Beograda

Klasa lopova i neradnika, od kojih su većina pridošlice, okupirala je Beograd. U težnji da izleče svoje komplekse, počeli su da sprovode malograđansku politiku, da nameću naopak sistem vrednosti. Došli su divlji, isterali pitome i uništavaju ono malo urbanog duha što ga je ostalo u Beogradu.

Pridošlice sprovode bezobzirnu beogradizaciju Srbije. Ovde su nabili sve ustanove i institucije, ovde peru novac i bave se državnim kriminalom. U Beogradu se diluje droga i armija očajne omladine koja se doselila u prestonicu postaju konzumenti narkotika.

Propast je veoma blizu.

U Beogradu danas žive najgori ljudi. Najgori Srbi. Ljudski talog, škart, ološ, moralni otpad. Najveći primitivci.

Pred njihovom najezdom pravi Beograđani se povlače ili emigriraju „preko“.

Beograd kreira politiku čitave države. Najveće selo u Evropi, koji sa milion i po stanovnika još nema metro, a ni normalnu železničku stanicu. Beograd, u kome jedna četvrtina stanovnika živi bez kanalizacije.

To je taj Beograd koji, valjda, treba da bude uzor čitavoj državi i regionu?!

Svojom naopakom politikom, novopečeni Beograđani zavadili su nas sa celim svetom, zbog njih su se od Srbije otcepili Slovenci, Hrvati, Bosanci, Makedonci, Crnogorci, kosovski Albanci...

Nije daleko dan kada će njihovim stopama da krenu Vojvođani i stanovnici Sandžaka. Uostalom, i mnogi autentični Beograđani pobegli bi samo kada bi ikako mogli.

Ako bi nas kojim slučajem primili u EU, Srbija bi opustela.

U njoj bi ostali samo oni najgori, koji sada vode narod i državu. Oni iz vlasti i opozicije.

Krimosi, seljačine, starlete, kontroverzni biznismeni, prostitutke, reketaši, učesnici rijaliti programa. I ono malo izmučenih penzionera, koji jedva čekaju da legnu u mrtvački sanduk.

Sve drugo pobeglo bi glavom bez obzira.

Moj Beograde na šta si spao, a toliko mudrih glava si dao !

(09.10.2018)