INDIREKTNO

 
Piše: Aleks Martin
 
Čekajući penale
 
Balkan je oduvek bio bure baruta. Ponekad bi bure zapalili sami Balkanci, neretko se dešavalo da nas i velike sile napale da se tamanimo zbog nekih njihovih interesa. Sada je, čini se, neko rešio da potpali fitilj...
 
Sve je počelo banalnom provokacijom, nalik na dečju igru. Dronom sa zastavom Velike Albanije na JNA. Počelo tako, nastavljeno ispadom Rame na sastanku s Vučićem, kulminiralo ubistvom navijača Crvene zvezde u petak u Istanbulu, ubistvom nožem sa leđa, mučkim i podmuklim, onako kako to samo Osmanlije znaju i umeju.
 
Šta je sada na dnevnom redu?
 
Pojedini geopolitički analitičari tvrde da je moguć scenario po kojem bi Treći svetski rat počeo na Balkanu, u Makedoniji. Sukob bi izazvali Albanci, u njega bili uvučeni susedni pravoslavni narodi, a onda bi „arbitrirali“ Turci, verovatno na sličan način kao u petak na Bosforu.
 
Sve ovo, nema nikakve sumnje, biće zakuvano u Vašingtonu, na bezbednoj udaljenosti od balkanskog bureta s barutom. 
 
Ali ne i na bezbednoj udaljenosti od ruskih nuklearnih raketa...
 
Vašingtonu i Londonu potreban je novi globalni sukob. Nemoćni da na kolena bace Ruse „gospodari Univerzuma“ zadaju sebi za cilj da kazne barem rusku braću po veri. Posebno one koji su s ljubavlju dočekivali Putina praveći vojnu paradu. 
 
Nema veze što smo pre vojne organizovali i onu pedersku, to nam u očima tvoraca Novog svetskog poretka nije nikakav plus.
 
Da bi haos u Srbiji bio potpun, neko je rešio da baš sada, kada pokušavamo da stabilizujemo našu privredu razorenu pljačkama a dokrajčenu poplavama, sada kad ulažemo napore da uspostavimo pravnu državu, pusti poludelog Šešelja s lanca i isporuči nam ga na Terazije!?
 
Pripajanjem Krima majčici Rusiji Putin je poveo protiv Amerike sa 1:0, sada Obama na Balkanu želi da izjednači rezultat.
 
Po svoj prilici, igraće se tu i produžeci, a ako dođe do penala, tu ćemo da ih – napenalimo.
 
(26.11.2014)