INDIREKTNO

Piše: Aleks Martin

Cirkus Kolorado

Izbori u Sjedinjenim državama se primiču. Po tradiciji, u igri su dve ličnosti, demokrata i republikanac, pa će građani donedavno jedine supersile uskoro moći da biraju između dva zla. Ko god da pobedi, građanima Amerike život će biti isti, a što se ostatka sveta tiče ni tu se ne može nešto naročito promeniti.

Vladari iz senke se staraju da sve ostane kao što je i bilo.

Donald i Hilari samo nevešto glume nezavisne ličnosti.

Velika je lova u igri, pa Rotšild i Soroš neće ništa da rizikuju.

Pobedi li Hilari Klinton, žena ratnog zločinca Bila za koju se priča da je i sama umešana u brojna krivična dela, znamo šta možemo da očekujemo. Nepoznanica je, međutim, njen protivkandidat, kotraverzni Donald Tramp, koji mnogo priča i blefira. A baš to, pametnim ljudima predstavlja razlog za oprez.

Ko garantuje da Tramp ne bi bio i gori od Klintonove?

I za Obamu smo se nadali da će biti drugačiji od svog prethodnika, posebno zato što je reč o Afroamerikancu, ali za vreme njegovih mandata u Americi je upucano više Crnaca nego dok je harao Kju-Kluks-Klan!

SVI SU ONI ISTI zvuči kao poznata fraza ali je, barem u slučaju Amerikanaca – istinita.

Hoće ljudi da osvoje ceo svet, pa to ti je.

Malo im je njihove avlije i uticaja koji imaju barem na pola planete.

Nameračili su se i na onu drugu, pametniju polovinu.

Ali ostavimo Amerikance da se bave svojim problemima i zađimo malo u pozadinu izborne trke u SAD. Jer, ona je bila sve samo ne normalna i korektna. Pljuvačine, skandali, podmetanja, ružne reči, nepoštovanje političkih protivnika, to je ono na šta smo navikli kada su izbori ovde u Srbiji, ali ni na kraj pameti nije nam bilo da je i u Americi predizborna kampanja postala jedan prljavi rijaliti.

Ko bi to očekivao od jedne „demokratske“ zemlje?

Ko bi to očekivao od Amerike?

Ko bi rekao da su pali toliko nisko!?

Odgovor na ovo pitanje možda se nameće sam po sebi. Nisu Amerikanci pali toliko nisko, oni su oduvek nisko i bili, samo su se do sada vešto pretvarali.

Dok im je išlo dobro, bilo im je lako da glume da su opušteni, kulturni i cool.

Sada, suočeni sa brojnim problemima u svom dvorištu, nemoćni da se na svetskom tržištu izbore sa kineskom konkurencijom, nemoćni da disciplinuju Putina, nervoza polako zahvata i njihove redove.

Bliži se kraj američke hegemonije, na veliku radost svih kojima je na srcu demokratija, mir i poštovanje ljudskih prava!

(01.11.2016)