INDIREKTNO

Piše: Aleks Martin

Dimna zavesa

Jesenji dani teku, opada lišće, a opada i entuzijazam građana Srbije po pitanju približavanja Evropskoj Uniji. Sve je manje onih koji veruju da nam ta veštačka zajednica može da koristi, a istovremeno raste broj evroskeptika, što nije nikakvo čudo imajući u vidu činjenicu da se narodima Evrope upravlja daljinskim upravljačem iz Vašingtona.

Amerika nam nikad nije želela dobro i teško da će se to promeniti.

Uprkos svemu, naši vlastodršci drže se Evropske Unije kao pijan plota. Slepo nastavljaju samoubilačku politiku koja nas vodi ka gubitku ne samo Kosova i Metohije, nego i naše nacionalne časti i suvereniteta. Vučić i njegovi kompanjoni nemaju petlju da raspišu referendum u kojem bi građani Srbije imali mogućnost da se izjasne jesu li za nastavak evrointegracija ili ne.

Vreme će pokazati da li „naprednjaci“ rade za dobrobit Vašingtona ili sopstvenog naroda, budući da jedno isključuje drugo.

Vreme će pokazati da li je Vučićeva politika evrointegracija jedna obična dimna zavesa. Da li se iskreno želi u tu Evropu, ili je namera naših vlastodržaca samo da se umiljavaju Briselu da bi dobijali kredite kojima mogu da popune budžet i obezbede plate za svoje partijske botove zaposlene u državnoj službi i propalim javnim preduzećima.

S obzirom na krajne nespretne (da ne upotrebimo grublju formulaciju) poteze koji naši vlastodršci povlače, kao i na na njihovu besmislenu retoriku, utisak je da Vučić ima nameru da sedi na dve stolice od kojih se jedna nalazi u Vašingtonu a druga u Moskvi. I da za dobrobit svoje stranke po potrebi koristi i jedne i druge.

Naš premijer je umislio da je pametniji od velikih sila!

Na njegovu žalost, „provaljen“ je i na Istoku i na Zapadu.

Više mu ne veruju ni Rusi ni Amerikanci.

Politička strategija Aleksandra Vučića, ako o nekoj strategiji uopšte može da bude govora, svodi se na nešto što liči na „šibicarenje“ i na “tvrđenje pazara“. Serijom glupavih poteza na političkoj i na diplomatskoj sceni sami smo sebe doveli, šahovskim vokabularom rečeno, u poziciju „cugcvanga“, što će reći da sve što god uradimo ide na našu štetu.

Tako je to kada državom upravljaju mediokriteti.

Tako je to kada kormilo drže ljudi bez znanja, integriteta, sposobnosti i političke vizije.

Umesto da privredu prepuste dokazano uspešnim domaćim preduzetnicima i domaćim investitorima, Vučić i njegova bulumenta moljakaju za inostrane zajmove i kredite, samo da bi okrpili budžet i mogli da isplate plate i penzije, to jest radi socijalnog mira u kući.

Oni više ne znaju šta rade.

Ne znaju gde udaraju.

Jedina strategija im je – strategija što dužeg opstanka na vlasti radi ličnih, a ne narodnih i državnih interesa.

Toj strategiji sve je podređeno, i unutrašnja i spoljna i monetarna i ekonomska politika.

Moljakamo zapadne lihvare za kredite, pa se posle bunimo kad počnu da nas ucenjuju i kada traže od nas da potpisujemo ono što nam ne odgovara.

I dok na diplomatskom frontu gubimo bitke, ovde u Srbiji mediji naklonjeni režimu permanentno lansiraju afere, da bi se gladne narodne mase bavile tračevima dok oni pune svoje džepove i obrću milione.

I kada ih ne bude bilo, plaćaćemo skupo što ih je bilo !

(07.11.2016)