INDIREKTNO

 

Piše: Aleks Martin

 

Doktoraši

 

Ko o čemu, Srbi o doktorašima... Mića Jovanović i Nebojša Stefanović glavne su medijske zvezde, o njima danas zna svaki čobanin u ovoj zemlji. Više se piše o „Megatrendu“ nego o poplavama, važnije je da li je Mića u Londonu našao svoju disertaciju od posete premijera Angeli Merkel!?

Veštom zamenom teza, deo medija pod kontrolom tajkuna jednim udarcem ubija najmanje dve muve. Prvo – pažnja javnosti usmerena je na teme od drugorazrednog značaja kako bismo zaboravili lopovluke zbog kojih smo na korak do bankrota. Drugo – isprovociran je premijer, da bi pokazao Srbiji svoje loše osobine, koje mogu da kompromituju i njega i njegov kabinet. Ali, čini se da je onaj ko je naručio (čitaj: platio) čitavu aferu, u stvari, najviše ciljao na ministra policije, budući da je na čelo ovog resora u Vladi postavljen mlad, nepotkupljiv čovek rešen da mafijaše goni do sudnjega dana!

 

dr

 

Poznajući palanački mentalitet ovoga naroda koji voli da tračari više nego leba da jede, mediji su u borbi za tiraž i gledanost prešli crvenu liniju koja razdvaja senzacionalizam od istine, dobar ukus od kiča, opšti interes od sebično - egocentričnog. Posle svega, Mića Jovanović, umesto što preti kontratužbama, trebalo bi da časti novinare! Zašto? Pa, zato što pola Srbije nikada ne bi čulo za njegov univerzitet da nije ove veštački režirane afere. Čak i loša reklama bolja je nego nikakva, to je dobro poznato svakome ko se iole razume u tajne svemoćnog marketinga.

 
Da se diplome u Srbiji falsifikuju, opšte je poznata stvar. Ali da je i Vučić paljevina kao oni što ga okružuju, to do sada nismo znali. Isprovociran pisanjem medija, premijer je dozvolio sebi da sudi o onome što nije u njegovim ingerencijama, čime je bačena mrlja na njegov legitimet kao zagovornika promene društvene klime u ovom slepom crevu Evrope.
 
Kockarskim žargonom rečeno „pata karte“. Žutom bojom ofarbani mediji nisu uspeli da poljuljaju Vladu, ali su zato uspeli da u javnosti stvore utisak kako su svi isti, samo na drugačiji način. Isti su, naime, i napredni i nazadni, i žuti i crveni, i „megatrendovci“  i oni sa državnih fakulteta, isti su, mnogo su isti, samim tim što su svi oni ipak i samo – Srbi.
 
A da li ono „Dr“ znači doktor ili **kadžija, prosudite sami!
 
(17.06.2014)