INDIREKTNO
Piše: Aleks Martin
 
Džipsilend
 
 
Srbija je odavno postala multietnička zajednica. Za razliku od susednih država, mi ovde „tetošimo“ pripadnike drugih religija i nacionalnosti, tolerišemo etničke grupe dajući im sva prava, čak i ona koja u zemljama EU ne postoje. Time sami sebi činimo medveđu uslugu, budući da nemamo svest o tome kuda ovo što radimo vodi.
 
Tako na primer, juče je obelodanjena vest da je u osnovnim školama Vojvodine počela nastava na romskom jeziku, a da će se ista uvesti i u ostalom delu Srbije.
 
Za pohvalu je to što se neko setio da ovde proba malo da kultiviše pripadnike jedne etničke zajednice koji stvaraju određene probleme državi Srbiji, da Rome pokuša da integriše u državni, pravni prosvetni, samim tim i u društveni život Srbije, ali je veliko pitanje da li je situacija zrela za to?
 
Da li, naime, Romi ŽELE da se integrišu, da upisuju decu u školu kao sav normalan svet, poštuju zakone države Srbije, da se zapošljavaju i žive od svog rada, a ne od nekakvih milostinja, prosjačenja, džeparenja?
 
Odgovor na ovo pitanje daće budućnost, a ona nije nimalo ružičasta.
 
Kada su u pitanju Romi, niko živi ne zna koliko njih zapravo u Srbiji ima. Do ovog podatka nemoguće je doći, jer ogroman broj pripadnika ove etničke populacije živi bez dokumenata, nelegalno, a koristi sve beneficije koje ova osiromašena država može da im pruži.
 
favela srbija
 
Istina pred kojom društvo zatvara oči jeste da mnogi Romi zloupotrebljavaju svoja prava, da ne plaćaju struju i komunalije, da se leče u Domovima zdravlja mada nemaju zdravstvene knjižice, da voze neregistrovana vozila, da se švercuju u gradskom saobraćaju... Njima se toleriše sve ono za šta se ostalim građanima Srbije ne gleda kroz prste.
 
Ukoliko neko javno potegne ovo pitanje, odmah se javljaju desetine nevladinih organizacija, „Hjuman rajts voč“ i njima slični da optužuju državu Srbiju za kršenje ljudskih i manjinskih prava. Setimo se samo kako je bivši gradonačelnik Dragan Đilas bio žestoko kritikovan što je raselio Rome iz nehigijenskih naselja koja su ružila ceo Beograd i bila leglo zaraze.
 
Naravno, u zemljama iz kojih se finansiraju spomenute organizacije, nikome ne pada na pamet da toleriše ono što oni traže od Srbije da trpi na svojoj teritoriji.
 
Ako Romi žele da se integrišu i postanu lojalni građani Srbije, onda su oni ovde dobro došli, kao i svi ostali građani. Ukoliko pak žele samo da „muzu“ državu Srbiju, da koriste sva prava, a da nemaju nikakvih obaveza prema društvenoj zajednici, onda prema njima valja zauzeti odgovarajući stav i primeniti određene mere za zaštitu državnih i nacionalnih interesa.
 
Treba podsetiti i da su Romi najbrojniji među lažnim azilantima zbog kojih EU preti da ponovo uvede vize za sve građane Srbije. 
 
Neko ima Diznilend, a neko - Džipsilend... 
 
(13.10.2013)