INDIREKTNO

 
Piše: Aleks Martin
 
JE SUIS SERBIE
 
U najlepšem delu Beograda, parku Kalemegdan, stoji Spomenik zahvalnosti Francuskoj. Zemlji koja je bila simbol slobode i demokratije, našoj saveznici u Prvom svetskom ratu posvetili smo monumentalno delo koje i danas izaziva emocije, mada je skoro 100 godina prohujalo od zajedničke pobede nad Nemačkom i Austrougarskom. 
 
Srbija ne zaboravllja one koji su joj pomogli u možda najtežim trenucuma njene istorije. Ali je Francuska Srbiji okrenula leđa. I ne samo to – ova zemlja pridružila se NATO agresiji na našu zemlju devedesetih godina, priznala nezavisnost Kosova a, što je najsramnije, u Francuskoj je vođena orkestrirana medijska kampanja protiv svega što je srpsko. U tome je prednjačio satirični časopis „Charlie Hebdo“ koji je u svojim napadima na Srbe i Srbiju prelazio sve granice. Ne postoje reči kojima bi se moglo opisati koliko je nisko palo novinarstvo u tim godinama kada su nam na silu otimali svetu srpsku zemlju i satanizovali nas samo zato što smo branili svoje dostojanstvo i čast.
 
Ovih dana časopis „Charlie Hebdo“ ponovo je u centru pažnje. Posle pravoslavaca, novinari ovog lista su udarili i na muslimane, objavivši niz neukusnih karikatura u kojima se prorok Muhamed dovodi u vezu sa teroristima Islamske Države. Odmazda je bila stravična, jer je usledio teroristički napad muslimanskih fanatika u kome je pobijen glavni deo redakcije ovog časopisa. Bogu na istinu otišlo je 12 osoba, a četiri su ranjene u dobro izrežiranom napadu ubica – profesionalaca, motivisanom iz ideoloških pobuda.
 
Srbin
 
Svet je sada u šoku. Zapadni mediji listom staju na stranu žrtava, što je i normalno. Ljudski život je najdragoceniji i krv koja je pala zahteva hitnu reakciju međunarodnog javnog mnenja i institucija koje se bave borbom protiv terotizma u svetu. U žiži javnosti su posledice atentata. Ali malo je ko na Zapadu, posebno u Francuskoj, razmislio o uzrocima koji su doveli do masakra. Štaviše, „Charlie Hebdo“ najavljuje da će nastaviti u istom stilu, da će i dalje objavljivati karikature slične onima koje su bile povod za teroristički napad!?
 
Francuzi čačkaju mečku, preuzimajući velki rizik i odgovornost na sebe. Kome to treba i zašto? Kome bi bilo u interesu da Evropa postane jedno krvavo razbojište, izvor nestabilnosti i straha? Odogovor nije teško naslutiti – isim onim strukturama moći koji su nama oteli Kosovo, a sada Ukrajince huškaju na Ruse. 
 
Da li se „Charlie Hebdo“ finansira iz Amerike? To nam nije poznato, ali Francuzi, ako su pametni, dobro će razmisliti kuda ih vodi politika njihovih vlastodržaca. Pojava Marine Le Pen, političarke nacionalne orijentacije i njena sve veća popularnost u fracuskom narodu daje nadu da u zemlji koja je nekada bila primer slobode i demokratije, a sada je postala degenerisana, može da se napravi zaokret koji bi bio u interesu ne samo Francuskoj, nego i celoj Evropi.
 
Proteklih dana milioni Francuza demonstrirali su u jednom memorijalnom maršu ulicama svojih gradova, odajući poštu nastradalima iz redakcije kontroverznog satiričnog lista. Demonstranti su nosili parole „JE SUIS CHARLIE“ (Ja sam Charlie). Islamske fanatike koji su likvidirali novinare i karikaturiste svi nazivaju teroristima, razbojnicima i ubicama, a kada su isti takvi teroristi sekli srpske glave po Kosovu i u Bosni, malo ko se od francuske javnosti pobunio i digao glas.
 
Uz dužno poštovanje nastradalima, JE SUIS SERBIE i – fućka mi se za njihov Charlie. Bog je jedan, veći i od Muhameda i od Bude i Hrista, i svakom će dati po zaslugama.

(14.01.2015)