INDIREKTNO

Piše: Aleks Martin

Kampanja

Blago nama, počinje predizborna kampanja! Dugo nije bilo izbora, čitavih godinu dana, mnogo je to. Narod se uželeo političara, a političari naroda.

Došlo vreme da se izljubimo i nastavimo po starom!

Po već ustaljenom srpskom običaju, u godini izbora neće ništa da se radi. Sve je stalo, što nam i ne pada mnogo teško jer ništa nije ni funkcionisalo. Niti je kako treba radila skupština niti institucije, sve se oko nas raspada pa jedna izgubljena godina ne znači mnogo, posebno ako su izgubljene decenije.

Dvadeseti vek uzalud smo potrošili, a u dvadeset prvom nema smisla ništa da menjamo.

Političari kao političari – hejtuju jedni druge, a kada se isključe kamere zajednički sarađuju u lopovlucima. Lepo žive o trošku MMF-a koji im daje kredite da bi ovaj sistem nekako preživeo dok se sve ne rasproda i upropasti, dok ne priznamo Kosovo i uvedemo sankcije Rusima.

Uz političare se nekako „šlepuju“ i zaposleni u javnim preduzećima, i ne sluteći da je blizu fajront iliti bankrot.

Političarima je pun kofer obećanja koje nikada neće ispuniti, iluzija koje prijaju našim ušima i fraza što gode našem egu. Demagoška retorika, ponekad začinjena zapaljivim nacionalističkim parolama, laži, prevare, gluma, foliranje, licemerje – to je ono što s pravom očekujemo i čemu se kao mala deca uvek iznova radujemo.

Kao biračko telo, bili bismo razočarani bude li drugačije nego što smo navikli.

Ovaj narod prosto vapi da bude lagan, obmanjivan, uljuljkivan lažnom nadom, mazohistički obožavamo da nas političari vuku za nos i kradu. Reči - glupe, ružne, besmislene, vulgarne, isprazne reči, bujica reči, što više reči a što manje dela. Ta brbljanja, naglabanja, tupljenja, palamuđenja i presipanja iz šupljeg u prazno odslikavaju naš karakter, deo su našeg folklora i mentaliteta.

Zato i na predstojećim izborima moramo ostati dosledni svojim tradicijama.

I vlast i opozicija imaju zdušnu podršku narodnih masa – da se ništa ne promeni. Zato je i na ovim izborima koji su od istorijskog značaja za Srbiju, na ovim predsedničkim izborima na kojima je pitanje „biti ili ne biti“, naš glavni zadatak da ostanemo ono što jesmo – Srbi.

(07.03.2017)