INDIREKTNO

Piše: Aleks Martin

Kladionice

Srbija tone u provaliju. Još nismo dostigli dno, ali se naši političari trude da propadamo lagano. Njima je potrebna postepena katastrofa, kako bi imali što više vremena da napune svoje džepove.

Šta smo tražili, to smo i dobili.

U potpuno ruiniranoj ekonomiji cveta kriminal, prostitucija, narkomanija i svi oblici nasilja. I dok se zatvaraju muzeji i škole, niču sportske kladionice koje u svoje okrilje prihvataju veliki broj besposličara, neradnika i luzera.

Samo se kladi i – ništa ne radi !

Dok žene vaspitavaju decu, dok rade kućne poslove i kuvaju ručak, muškarci – paraziti i gotovani – troše novac u kladionicama, čiji su vlasnici ljudi sumnjivog profila.

Kome je u interesu da (se) vaspostavi ovako naopak sistem vrednosti?

U interesu je vladajućem establišmentu, koji želi da zaglupljuje mase, da im ispraznim i beskorisnim zanimacijama skreće pažnju sa suštinskih životnih tema i da zamaskira surovu stvarnost.

 

Naravno da značajnu ulogu u čitavoj priči ima i finansijski momenat. U kladionicama se obrću veliki novci i teško je poverovati da tu i država (a posebno neki „istaknuti“ pojedinci iz iste) nema značajan profit. U situaciji kada fabrike takoreći i ne rade, kada je ekonomija sahranjena, a rashodi i apetiti su veliki, valja se nekako snalaziti. Pošto ništa normalno, pametno i produktivno nismo u stanju da ponudimo, ostaju nam sumnjive muvatorske aktivnosti kao jedino za šta možemo da se uhvatimo.

Žalosno je da i mediji podupiru kladionice. Skoro da nema novine ili televizijske stanice koja gromoglasno ne najavljuje fudbalske utakmice nekih belosvetskih timova, kuju se u zvezde razne protuve i bitange, fudbalski nazovi menadžeri, faktički krimosi sa debelim dosijeom. Čak i državna televizija u svom udarnom dnevniku najavljuje prenose utakmica timova koji nisu iz naše zemlje i rezerviše udarne termine na svom najgledanijem kanalu za sport, pri tome zanemarujući činjenicu da brojčano dominiraju oni koje takve „gladijatorske“ predstave uopšte ne zanimaju!

Neverovatno je na koje se grane spustio RTS samo zbog novca, a još je strašnije što u spomenutoj medijskoj kući nemaju svesti o tome kuda vodi to što oni rade i šta oni zapravo propagiraju.

Simptomatično je da se kladionice nalaze na najprometnijim ulicama i raskrsnicama naših gradova, da ove „ustanove“ za svoju delatnost dobijaju elitne prostorije u kojima su nekada bile državne kafane, državne biblioteke... Sumnjamo da je to moglo da se tako izvede bez podrške onoga ko je i bio vlasnik spomenutih lokala, a to je – država Srbija.

Sve dokle god je ova kuga u Srbiji, sreće biti nam neće.

 (14.03.2017)