INDIREKTNO

Piše: Aleks Martin

Kosovizacija

Na Zapadu ništa novo. Sapliću veliku Rusiju, ucenjuju malenu Srbiju, izazivaju krize i žarišta svuda po svetu... Američka i engleska ekonomija, koje grcaju u dubokoj krizi, drže se na veštačkim aparatima i da nije ratova koje potpaljuju teško da bi izdržale konkurenciju sa azijskim privrednim džinom. Kina, naime, napreduje koracima od sedam milja preteći da uspostavi dominaciju!

I dok se Angloamerikanci svim silama trude da zaustave, ili barem da uspore ono što je neminovno, mi se na brdovitom Balkanu i dalje vrtimo u krug. Sledimo stare mitove, držimo se svojih zabluda i lepo nam je u blatu, po kome se valjamo godinama.

Vlasti u Srbiji osećaju potrebu da stalno proizvode afere, sa namerom da skrenu pažnju javnosti sa gorućih ekonomskih tema i problema koje tište građane. Po dobro oprobanom receptu koga je „patentirao“ Slobodan Milošević, izmišljaju se strani plaćenici i domaći izdajnici, ispaljuje se nacionalistička retorika, prozivaju tobožnji neprijatelji – Hrvati, Muslimani, Albanci... Teorija zavere, tako bliska uhu prosečnog Srbina, jedan je od glavnih aduta režima u pokušaju da se anestezira javno mnenje.

Kosovo je opet u središtu pažnje.

Kosovo koje smo imali pa izgubili jer nismo umeli da ga sačuvamo.

Kosovo, na kome su ostali srpski manastiri i srpski kriminalci, u dilu sa vladajućim režimom.

Kosovo, sa kojim ni Albanci ni Amerikanci ne znaju šta da rade.

Vrlo je moguće da je nedavni incident sa hapšenjem jednog srpskog političara izrežiran u dogovoru Beograda i Prištine, baš kao što je moguće da je i likvidacija jednog kosovskog političara srpske nacionalnosti dogovorena između mafijaških struktura Beograda i Prištine. Prava istina teško će ikada da se dozna, jer ona ne odgovara ni predstavnicima srpske ni predstavnicima albanske vlasti. Njima je dobro samo kad raspiruju mržnju među narodima i seju haos, u kome nalaze najbolju podlogu za svoje kriminalne aktivnosti.

Na sceni je sveopšta „kosovizacija“.

Kosovizacija političke scene u Srbiji, kosovizacija svesti, kosovizacija medija...

Sve je dovedeno do apsurda naletom agresivnog primitivizma.

Građane Srbije zanima kako će i od čega da žive. Umorni su od ratovanja, od nacionalističke histerije, isprazne demagogije, umorni od srbovanja koje lopovima što nas pljačkaju služi samo kao pokriće.

Ne zanima nas ni Istok ni Zapad, ni Putin ni Tramp, hoćemo mir, hleb i – pravnu državu.

Hoćemo ono što Vučić ne može da nam obezbedi.

Ko hoće da se prema Zapadu inati, da se sa susednim narodima svađa i maže lice ratničkim bojama neka to slobodno čini, ali da srpski narod u tu priču ne uvlači.

Neće moći više nikada, kao devedeset i devete!

(31.03.2018)