INDIREKTNO

Piše: Aleks Martin

Licence to kill

Obeležavanje sedamdeset pete godišnjice pobede nad fašizom protiče u senci pandemije korone. Misteriozna zaraza obuhvatila je veći deo planete, pa tako i zemlju u kojoj je trebalo da se održi najveća svečanost – Rusiju. Kako sada stvari stoje, planirana parada na Crvenom trgu teško će biti organizovana, jer je sama Moskva jedno od žarišta korone.

Što nije pošto za rukom Hitleru, jeste malenom virusu.

Pošto su mediji okupirani dešavanjima u vezi sa pandemijom, logično da u njima nema puno mesta za stranice istorije. A ona, „učiteljica života“, podseća da je pre tri četvrtine veka, negde u Nemačkoj, udruženim naporima istočnih i zapadnih saveznika slomljena kičma fašizmu.

Činjenice koje niko ne može da obori jesu sledeće: nekadašnji Sovjetski Savez, predvođen Rusima, podneo je najveći teret u borbi protiv agresivne nemačke soldateske, koja je sejala strah i trepet širom Evrope.

Ne toliko veliki, ali značajan doprinos pobedi nad fašizmom ostvarile su Velika Brtitanija i SAD, dok su pokreti otpora širom sveta, posebno u Francuskoj, Poljskoj, Kini, Jugoslaviji i Grčkoj imali takođe svoju pristojnu ulogu.

Najveća mašinerija zla u istoriji čovečanstva, Hitlerova Nemačka, imala je saveznike u Italiji, Japanu, Mađarskoj, Slovačkoj, Rumuniji, Hrvatskoj i Finskoj. Što se tiče SSSR-a, na jugu te države postojale su bande zloglasnih „banderovaca“, koje su stale uz kukasti krst u nadi da će pomoću nemačkih bajoneta ostvariti nezavisnost Ukrajine.

Drugi svetski rat

Kako su orijentisane danas nekadašnje fašističke države?

Nemačka i Japan, uslovno rečeno, mogu se nazvati demokratskim zemljama ustanovljenim po američkom principu. Mada su odavno oporavile svoju ekonomiju i stale u red najrazvijenijih država, one su po mnogo čemu još uvek u senci Sjedinjenih država koje imaju dominantan uticaj na njihovu politiku.

Što se tiče Italije, ona proživljava privrednu krizu, izazvanu glomaznom birokratijom, latentnim mafijaškim uplitanjem i zabrinjavajućim spoljnim dugovima koji i dalje narastaju.

Mađarska, Slovačka, Rumunija, Hrvatska i Finska članice su vojnog saveza NATO, agresivno usmerenog pre svega protiv Rusije i pretvorenog u oruđe za obezbeđivanje političkog i ekonomskog (čitaj: kolonijalnog) uticaja Amerike u svetu.

Ukrajina, koja proživljava tešku ekonomsku krizu, razorena kriminalom, preplavljena korupcijom i oslabljena građanskim ratom koji se vodi u Donbasu, zauzima posebno mesto u porodici evropskih naroda. Ona vrvi od zapadnih špijuna, koji je huškaju protiv Rusije, istovremeno je gurajući u vrtlog privredne propasti. Godinama unazad, na čelu vlade u Kijevu stoje američke marionete i likovi bez političke vizije, sumnjivih moralnih osobina.

Mnoge od zemalja koje su nekada metanisale Hitleru pokušavaju da operu svoju prošlost falsifikuju istoriju, u svojim nezgrapnim nastojanjima da se svrstaju iz tabora poraženih u tabor pobednika u ratu. Neke od njih, kao Mađarska, Slovačka i Hrvatska, i dan - danas ne mogu da se izbore sa ksenofobijom, rasizmom, antisemitizmom, čak i otvorenim fašističkim tendencijama u njihovom javnom mnenju.

Spomenutima se pridružuje i Ukrajina, gde duh Stjepana Bandere još živi u mnogim usijanim glavama, pretežno kod mladih bez perspektive koji su podložni manipulaciji.

Neslavno mesto u nekadašnjem fašističkom bloku zauzima Hrvatska, koja se u Drugom svetskom ratu legitimisala kao najvernija saveznica Hitlera. Ona je bila ostala verna kukastom krstu sve do potpisivanja nemačke kapitulacije. Odliv mozgova, prouzrokovan militatnom desničarskom politikom i kriminalom koji vlada u zemlji, doveo je do toga da se iz “Lijepe njihove” u inostranstvo iselilo na stotine hiljada najobrazovanijih ljudi.

Šta je sa odnosima sila pobednica u ratu?

Još i pre nego što je virus korona zapečatio granice evropskih država, predsednik Rusije Putin bio je uručio poziv državnicima iz SAD i Velike Britanije da u maju posete Moskvu kako bi prisustvovali obeležavanju sedamdeset i pete godišnjice pobede nad fašizmom. Međutim, harizmatični lider iz Kremlja bio je glatko odbijen.

Ideolozi globalizma, koji iz senke upravljaju Amerikom i Britanijom, ne žele da učine bilo šta što bi moglo da vodi smanjenju napetosti u odnosima sa Rusijom koju su sami izazvali. U tom cilju, oni podstiču svoje marionete u istočnoevropskim zemljama da falsifikuju istoriju Drugog svetskog rata i pokušaju da umanje ratni doprinos Crvene armije.

Ponekad se u tome ide tako daleko, da se ruske trupe proglašavaju okupatorskim i maltene zločinačkim!?

Ti Rusi toliko su loši, da spasavaju evropske zemlje od korona virusa!

Tendencije ka falsifikovanju istorijskih činjenica veoms su opasne, te provociraju novi hladni rat na prostorima Evrope. U isto vreme, niko ne spominje ratne zločine Amerike u Drugom svetskom ratu, koji su kulminirali izručivanjem atomskih bombi na Japan!? To nije bitno, jer valjda je normalno da “demokratskim” zemljama bude dozvoljeno da nekažnjeno ubijaju.

“Licence to kill” – tu su dozvolu sami sebi dali i stalno je overavaju!

(27.04.2020)