INDIREKTNO

Piše: Aleks Martin

Mainstream

Postoje ljudi koji slede svoja sopstvena uverenja. Koji imaju integritet, karakter, osećaj časti. Nažalost, oni su u manjini jer preovlađuju poltroni i beskičmenjaci.

Većina, kao stado ovaca, sledi aktuelni mainstream.

Engleski izraz mainstream označava nešto što je u modi, što je trenutno IN, što se nameće kao poželjan sistem vrednosti. Nešto što propagira vladajuća kvazielita, što forsiraju mediji, o čemu se priča. Veštački nametnuto, naduveno, izvitopereno.

Mainstream je kada glasaš za osobu XY samo zato što je ona na vlasti. To je kada se priklanjaš većini, a da ne želiš da uključiš mozak i razmisliš kuda te ta ideja zapravo vodi. Mainstream je kada lajkuješ ono što svi lajkuju, i suprotno - da hejtuješ ono što svi ostali hejtjuju.

Mainstream je kada slušaš hitove koji su trenutno u modi, kada kupuješ cipele za koje si čitao da su IN, mada izgledaš smešno u njima. Mainstream je kada na stadionu urlaš: „Smrt Šiptarima“, zato što razjarena gomila oko tebe to isto urla i skandira.

mainstream

 

Mainstream je kada otvoriš pekaru zato što ju je otvorio tvoj komšija i njegov komšija, to je kada ugradiš klimu u stanu mada ti ne treba, kada je ugradiš jer si poslednji u tvojoj zgradi koji je još nije ugradio.

Mainstream je kada navijaš za Crvenu zvezdu zato što je to klub koji ima najveći stadion, najviše trofeja i navijača. Mainstream je isto tako i kada ljubiš noge svom direktoru zato što je on moćan i ima najviše para.

Mainstream je kada ne razmišljaš svojom glavom, nego puštaš da te uhvati psihologija mase, kada se slepo priklanjaš čoporu. Osećaš kao da si u čoporu jak, a u stvari si mali i mizeran. I zajedno sa ostalim pripadnicima čopora boriš se protiv nekog usamljenika koji je jak, jer ima muda da kaže svoje mišljenje i da ga brani jer zna da je u pravu, da ga brani bez obzira što ga svi napadaju, bez obzira što su stotinu hijena, kada se udruže, jače od jednog lava. I mogu lava da rastrgnu, ali time one neće postati lavovi, nego će ostati samo – hijene.

Mainstream je kada se žene u opštini Brus ujedine protiv Marije Lukić zato što im je krivo što one nisu imale petlju da urade to što i ona. Mainstream je što brane nasilnika jer je na vlasti, a ako on padne sa funkcije, onda se svi na njega bacaju drvljem i kamenjem.

Mainstream je kada hrliš u bioskop da bi video neki film, jer si o njemu čitao dobre kritike. A kad bi uključio mozak, shvatio bi da su kritičari obični plaćenici koji za novac pišu i pričaju ono što im se naredi, a ne ono što zapravo misle.

Moraš biti i skorojević, da bi sledio mainstream. A ako intuitivno osečaš da ne radiš pravu stvar, dovoljno je da sam sebe ubediš da si ipak u pravu. Ako tražiš razlog da si u pravu onda ćeš ga sigurno naći, baš kao što sigurno nećeš naći razlog da si „u krivu“ ako ga ne tražiš, ako ne želiš da ga vidiš i nađeš.

Srećan vam vaš mainstream, ja ipak sledim svoj dream!

 

(13.04.2019)