INDIREKTNO

Piše: Aleks Martin

Med i mleko

Vlada je usvojila predlog budžeta za 2017. Sudeći prema najavama koje stižu od naprednih, finansijsko stanje u zemlji je stabilno, a privreda beleži neviđen rast. Genijalci i supermeni predvođeni Njegovim Visočanstvom vode nas putem prosperiteta kakav još nije ostvaren u našoj novijoj istoriji.

Kad je već tako, onda nam ne preostaje drugo već da se poklonimo Njegovom Visočanstvu i trustu mozgova koji ga okružuje. Svi na svojoj koži osećamo da živimo bolje, a kriza, produkt prethodnog režima, je kao košavom odnesena.

Tako cifre kažu, a one ne lažu, posebno ako ih servira Njegovo Visočanstvo. Matematika je egzaktna nauka, a brojevima se uvek može dokazati ono što želimo, naravno ako se zna.

Da li Srbija uopšte ima budžet, ili je ono što takvim zovu novac koji dobijamo od kredita iz MMF-a? To pitanje niko ne sme da postavi jer svaka, makar i najmanja sumnja, predstavlja jeres. Pa zaboga, i vrapci znaju da nam je rast BDP-a najveći u Evropi, da gradimo više puteva nego Nemačka. I hvala Bogu da imamo Njegovo Visočanstvo, jer bez njega leba se ne bismo najeli.

Kada je u pitanju struktura budžeta, tu nema ništa posebno novo. Poreski obveznici i dalje će plaćati dugove hroničnih gubitaša, velikih državnih firmi. Ali šta ima da se tu bunimo? Pa zar nije bolje da mi plaćamo iz svojih džepova, nego da se to privatizuje pa dođe neki inostrani investitor da upropasti našu svetinju i tradiciju? Samo mi imamo pravo da upropašćujemo u sopstvenoj zemlji, kome se to ne sviđa nek ide negde drugde da pustoši.

Ako ko misli da se preko državnih firmi pere lova, nek ima u vidu da pranje i nije loše. Svi znamo da su pare previše prljave, na njima ima mnogo bakterija, pa je i logično da ih neko s vremena na vreme baci u mašinu. U državnim firmama rade i Kurta i Murta i mi njih ne treba nikad da razdvajamo, jer ako jednoga odbacimo šta će drugi da radi? Primera radi, ako Kurta sjaše a nema Murte da uzjaše, ko će da nas ****?

Zli jezici tvrde da je On pozapošljavao u državnim firmama svoje partijske botove. Pa i ako je tako, šta mari! Zar nije to isto radio i Tadić, i onaj pre Tadića, i svi drugi? Rekosmo da se u tradiciju ne dira. Pričaju neki da je previše direktora u državnim firmama, da je menadžment nestručan, a upravljačka struktura glomazna i neefikasna. Kao, oni bi bolje. Pa da umeju bolje oni bi bili na vlasti, nego ih neće narod!!!

Narod je najpametniji - uvek bilo i biće. Kako većina odluči! Mnogo je više pametnih nego budala, pa je red i da oni određuju ko će voditi Srbiju. Mnogo je pismenih i obrazovanih ovde u Srbiji, a malo je onih drugih, zato i jeste normalno da pametni budu ti koji će da nam (ga) uvale. Demokratija je, kao i matemarika, egzaktna – tri ludaka nadglasaju dvojicu normalnih. 

I zbog svega, i uprkos svemu, uskliknimo njemu. On je naša sudbina, naša sadašnjost i budućnost. I posle njega On, i onda kasnije opet, jer Srbija to je On. Svi smo mi poput njega. On je naš, a mi njegovi bez obzira što ga ponekad napadamo. Kada ga napadamo On se brani da bi odbranio nas, koji ponekad nismo ni svesni kakvo blago imamo.

(10.12.2016).