INDIREKTNO
Piše: Aleks Martin
 
Odbrana i poslednji dani
 
Kocka je bačena. Beograđani će dobiti novog gradonačelnika, pošto je stvorena kritična masa koja će u skupštini grada izglasati dosadašnjem „bosu“ Draganu Đilasu nepoverenje. 
 
Tatica Đilas, koji je bio mnogo poleteo, sada će da aterira.
 
Način na koji će prvi čovek prestonice da bude smenjen potpuno je legitiman. I plavušama je jasno da novi izbori u Beogradu ne bi doneli ništa osim ubedljive pobede naprednjaka, čega je uostalom svestan i sam Đilas. Njegovi očajnički vapaji za izborima, stoga, nisu ništa drugo nego pokušaji kupovine vremena, da bi prolongirao svoju vlast i dobio potreban “tajm-aut” da sebe obezbedi.
 
Đilasu se, očito, žuri. Da nije tako, ne bi baš sada, kada mu gori pod nogama, prodao svoju kompaniju „Dajrekt Media“. U panici, gradonačelnik hita da uništi sve dokaze koji bi ga eventualno mogli kompromitovati pred zakonom, jer je svestan da sa Vučićem nema šale.
 
Sinu Draganu nije lako...
 
Šta je radio Đilas, s kim je šurovao, da li mu je funkcija gradonačelnika bila samo maska za neke tajkunske poslove, je li njegova firma prala novac, da li je bilo zloupotrebe službene dužnosti, korupcije, privrednog kriminala, da li je i za koliko oštećena država Srbija, zašto je Sava premošćena skupim i nepotrebnim mostom na Adi, gde su završile pare Beograđana za „mega projekte“ koji nikada nisu ugledali svetlost dana, da li je bilo sukoba interesa, nameštenih tendera, na koji se način Đilas obogatio, kako je monopolizovao medije i marketing, to su sve pitanja na koje građani Beograda, pa i čitave Srbije čekaju odgovor. Jer, svi smo mi siromašni s debelim razlogom – zato što su nas naši političari ojadili.
Politicar-tajkun
 
 
Smena Đilasa sa pozicije gradonačelnika Beograda mogla bi imati dalekosežne posledice. To će biti novi veliki udarac za Demokratsku stranku, koja je praktično u rasulu, još od proleća prošle godine kada je Toma Nikolić politički sahranio nadmenog Borisa Tadića. Tokom mnogih godina svoje ničim kontrolisane vlasti, demokrate su se potpuno odrodile od naroda i, u sprezi sa tajkunima, stvorili od Srbije jednu evropsku Kolumbiju, zemlju bez zakona, potonulu u korupciju i kriminal svakakve vrste. 
 
Malo im bila politička moć, velike plate i privilegije, nego su počeli da reketiraju i bogate privrednike. 
 
Zato su apeli Dragana Đilasa upućeni Beograđanima da izađu na ulice i da mu sačuvaju fotelju isto tako besmisleni i licemerni kao kada bi mačka tražila od miša da je spasava od aligatora. 
 
Koliko su demokrate izgubile kompas, svedoči i činjenica da se udružuju čak i sa jednim Čedomirom Jovanovićem, pošto sa njima u politički savez više niko normalan neće. Zoran Đinđić sigurno se sada prevrće u grobu… 
 
Beograd više definitvno neće biti podvučen žutim i to je dobra vest. Loša strana medalje je da se u skupštinu grada na velika vrata ponovo vraćaju pitomci Voje Koštunice, koji bi da nas vrate u vreme svetoga cara Lazara. 
 
Ali, vreme careva je u Srbiji prošlo, a nadajmo se i vreme tajkuna. 
 
(22.09.2013)