ИНДИРЕКТНО

Пише: Алекс Мартин

Пет минута

ДОШЛО ЊИХОВИХ ПЕТ МИНУТА. ДОШЛО ВРЕМЕ ДА ПОКУШАЈУ ДА ИЗЛЕЧЕ СВОЈЕ КОМПЛЕКСЕ И ФРУСТРАЦИЈЕ, ДОШЛО ВРЕМЕ ДА КРАДУ, ДА ОТИМАЈУ, ДА МАЛТРEТИРАЈУ ПОШТЕНЕ ЉУДЕ, ДА ИЖИВЉАВАЈУ СВОЈЕ НАЈНИЖЕ СТРАСТИ.

НАЈГОРИ ИСПЛИВАЛИ НА ПОВРШИНУ, МИСЛЕ ДА СУ САД СВЕМОЋНИ И ДА ЋЕ ТО ЊИХОВО ВЕЧИТО ТРАЈАТИ. И СВАКИ ПУТ СВЕ ВИШЕ ПОДИЖУ СВОЈУ СОПСТВЕНУ ЛЕСТВИЦУ БЕШЧАШЋА, КАО АТЛЕТИЧАР НА ТАКМИЧЕЊУ. ТАКМИЧЕ СЕ МЕЂУ СОБОМ У ГЛУПОСТИМА, У ИДИОТИЗМУ, И ТИМЕ СE ЈАВНО ХВАЛЕ.

У БОГА НЕ ВЕРУЈУ, А ПУНА ИМ УСТА БОГА. НИШТА ИМ НИЈЕ СВЕТО И НИЧЕГ СЕ НЕ СТИДЕ, НАПРОТИВ ПОНОСЕ СЕ СВОЈИМ ЗЛОДЕЛИМА. ДУША ИМ ЈЕ БОЛЕСНА, ПСИХИЈАТPИЈА ПЛАЧЕ ЗА ЊИМА. И НИЈЕ ПРОБЛЕМ АКО ЊИХОВИХ ПЕТ МИНУТА ОСТАНЕ САМО ПЕТ МИНУТА. ПРОБЛЕМ ЈЕ АКО ТИ МИНУТИ ПОСТАНУ САТИ, САТИ ДАНИ, ДАНИ МЕСЕЦИ, А МЕСЕЦИ ПОСТАНУ ГОДИНЕ. ТАДА СУ ГОДИНЕ ИЗГУБЉЕНЕ. ТАДА НАЦИЈА ПРОПАДА, ЧЕСТИТИ И ПАМЕТНИ ЉУДИ БЕЖЕ ИЗ ЗЕМЉЕ, А ФУКАРА НАСТАВЉА ДА УНИШТАВА И ПУСТОШИ ОКО СЕБЕ, ЈЕР ТО САМО И ЗНАЈУ УСПЕШНО ДА РАДЕ. ДА УНИШТАВАЈУ И ПУСТОШЕ. ДА СЕЈУ СЕМЕ ЗЛА, РАСПИРУЈУ ПОДЕЛЕ УМЕСТО СЛОГЕ, МРЖЊУ УМЕСТО ЉУБАВИ, ДА ПОДИЖУ СПОМЕНИКЕ СВОЈОЈ ГЛУПОСТИ, ДА ИМ СЕ И ЊИХОВИ УНУЦИ ДИВЕ КАКВИ СУ НЕНАДМАШНИ КРЕТЕНИ. ДА САТИРУ НОРМАЛАН СИСТЕМ ВРЕДНОСТИ И НАМЕЋУ НАОПАК СИСТЕМ У КОМЕ ТАКВИ КАО ОНИ ЈЕДИНО И МОГУ ДА ОПСТАНУ.

АЛИ НИСУ ТЕ ШТЕТОЧИНЕ И ВУЦИБАТИНЕ ПАЛЕ СА МАРСА. ОНЕ НЕ ДОЛАЗЕ НИОТКУД, ЊИХ ИЗНЕДРИ САМ НАРОД КОМЕ И ПРИПАДАЈУ. ОНE ИЗНИКНУ ИЗ НАРОДА, А ПРОБЛЕМ И ЈЕСТЕ У ТОМЕ ШТО ИХ ЈЕДАН ДЕО НАРОДА ПРИХВАТА ЈЕР СУ ПО МЕНТАЛНОМ СКЛОПУ ИСТИ. И НИЈЕ ТАЧНО ДА ЗЛО ПОДРЖАВАЈУ САМО ОНИ КОЈИ СУ СВОЈИМ ДЕЛИМА СТАЛИ УЗ ЛОШЕ ЉУДЕ. ЗЛО ПОДРЖАВАЈУ И ОНИ КОЈИ НЕ ДЕЛУЈУ. КОЈИ ЋУТЕ, КОЈИ СЕ ПОВЛАЧЕ, ПА ЧАК И КОЈИ БЕЖЕ ИЗ ЗЕМЉЕ. ЛАКШЕ ИМ ЈЕ ДА ИДУ ЛИНИЈОМ МАЊЕГ ОТПОРА, ДА УХВАТЕ МАГЛУ, НЕГО ДА ОСТАНУ И ДА СЕ БОРЕ ЗА НОРМАЛАН СИСТЕМ. ДА СУ СЕ НА ВРЕМЕ БОРИЛИ, УЈЕДИНИЛИ, ДА НИСУ ЋУТАЛИ И КУКАЛИ ИЗМЕЂУ ЧЕТИРИ ЗИДА, МОЖДА ТО ЗЛО НЕ БИ НИ ТРИЈУМФОВАЛО. МОЖДА НЕ БИ НИ ДОШЛО ЊИХОВИХ ПЕТ МИНУТА.

(29.08.2019)

ДОШЛО ЊИХОВИХ ПЕТ МИНУТА. ДОШЛО ВРЕМЕ ДА ПОКУШАЈУ ДА ИЗЛЕЧЕ СВОЈЕ КОМПЛЕКСЕ И ФРУСТРАЦИЈЕ, ДОШЛО ВРЕМЕ ДА КРАДУ, ДА ОТИМАЈУ, ДА МАЛТРEТИРАЈУ ПОШТЕНЕ ЉУДЕ, ДА ИЖИВЉАВАЈУ СВОЈЕ НАЈНИЖЕ СТРАСТИ. МИСЛЕ ДА СУ САД СВЕМОЋНИ И ДА ЋЕ ТО ЊИХОВО ВЕЧИТО ТРАЈАТИ. И СВАКИ ПУТ СВЕ ВИШЕ ПОДИЖУ СВОЈУ СОПСТВЕНУ ЛЕСТВИЦУ БЕШЧАШЋА, КАО АТЛЕТИЧАР НА ТАКМИЧЕЊУ. ТАКМИЧЕ СЕ МЕЂУ СОБОМ У ГЛУПОСТИМА, У ИДИОТИЗМУ, И ТИМЕ СE ЈАВНО ХВАЛЕ. У БОГА НЕ ВЕРУЈУ, А ПУНА ИМ УСТА БОГА. НИШТА ИМ НИЈЕ СВЕТО И НИЧЕГ СЕ НЕ СТИДЕ, НАПРОТИВ ПОНОСЕ СЕ СВОЈИМ ЗЛОДЕЛИМА. ДУША ИМ ЈЕ БОЛЕСНА, ПСИХИЈАТИЈА ПЛАЧЕ ЗА ЊИМА. И НИЈЕ ПРОБЛЕМ АКО ЊИХОВИХ ПЕТ МИНУТА ОСТАНЕ САМО ПЕТ МИНУТА. ПРОБЛЕМ ЈЕ АКО ТИ МИНУТИ ПОСТАНУ САТИ, САТИ ДАНИ, ДАНИ МЕСЕЦИ, А МЕСЕЦИ ПОСТАНУ ГОДИНЕ. ТАДА СУ ГОДИНЕ ИЗГУБЉЕНЕ. ТАДА НАЦИЈА ПРОПАДА, ЧЕСТИТИ И ПАМЕТНИ ЉУДИ БЕЖЕ ИЗ ЗЕМЉЕ, А ФУКАРА НАСТАВЉА ДА УНИШТАВА И ПУСТОШИ ОКО СЕБЕ, ЈЕР ТО САМО И ЗНАЈУ УСПЕШНО ДА РАДЕ. ДА УНИШТАВАЈУ И ПУСТОШЕ. ДА СЕЈУ СЕМЕ ЗЛА, РАСПИРУЈУ ПОДЕЛЕ УМЕСТО СЛОГЕ, МРЖЊУ УМЕСТО ЉУБАВИ, ДА ПОДИЖУ СПОМЕНИКЕ СВОЈОЈ ГЛУПОСТИ, ДА ИМ СЕ И ЊИХОВИ УНУЦИ ДИВЕ КАКВИ СУ НЕНАДМАШНИ КРЕТЕНИ. ДА САТИРУ НОРМАЛАН СИСТЕМ ВРЕДНОСТИ И НАМЕЋУ НАОПАК СИСТЕМ У КОМЕ ТАКВИ КАО ОНИ ЈЕДИНО И МОГУ ДА ОПСТАНУ. АЛИ НИСУ ТЕ ШТЕТОЧИНЕ И ВУЦИБАТИНЕ ПАЛИ СА МАРСА. ОНИ НЕ ДОЛАЗЕ НИОТКУД, ЊИХ ИЗНЕДРИ САМ НАРОД КОМЕ И ПРИПАДАЈУ. ОНИ ИЗНИКНУ ИЗ НАРОДА, А ПРОБЛЕМ И ЈЕСТЕ У ТОМЕ ШТО ИХ ЈЕДАН ДЕО НАРОДА ПРИХВАТА ЈЕР СУ ПО МЕНТАЛНОМ СКЛОПУ ИСТИ. И НИЈЕ ТАЧНО ДА ЗЛО ПОДРЖАВАЈУ САМО ОНИ КОЈИ СУ СВОЈИМ ДЕЛИМА СТАЛИ УЗ ЛОШЕ ЉУДЕ. ЗЛО ПОДРЖАВАЈУ И ОНИ КОЈИ НЕ ДЕЛУЈУ. КОЈИ ЋУТЕ, КОЈИ СЕ ПОВЛАЧЕ, ПА ЧАК И ОНИ КОЈИ БЕЖЕ ИЗ ЗЕМЉЕ. ЛАКШЕ ИМ ЈЕ ДА ИДУ ЛИНИЈОМ МАЊЕГ ОТПОРА, ДА УХВАТЕ МАГЛУ, НЕГО ДА ОСТАНУ И ДА СЕ БОРЕ ЗА НОРМАЛАН СИСТЕМ. ДА СУ СЕ НА ВРЕМЕ БОРИЛИ, УЈЕДИНИЛИ, ДА НИСУ ЋУТАЛИ И КУКАЛИ ИЗМЕЂУ ЧЕТИРИ ЗИДА, МОЖДА ТО ЗЛО НЕ БИ НИ ТРИЈУМФОВАЛО. МОЖДА НЕ БИ НИ ДОШЛО ЊИХОВИХ ПЕТ МИНУТА.