INDIREKTNO

Piše: Aleks Martin

PreCednik

Ima jedan što ga zovu preCednik. Taj obilazi sela i gradove, drži govore ljudima koji su dovezeni busevima i traktorima, da ih kamere snime kako su došli da ga vide i da mu aplaudiraju. Ta se farsa emituje posle preko malih ekrana i podiže ego preCednikov, a on se nada da će mu to podići i rejting među biračima.

 

Šta stoji u opisu radnog mesta preCednika? Da li da tokom svog radnog dana sprovodi nezvaničnu predizbornu kampanju radi reklamiranja sebe i svoje stranke, ili da radi posao za koji ga građani plaćaju? Da li taj, pored konstantnog političkog marketinga, uopšte fizički može stići da obavlja svoje poslove?

Ako može, onda građani za preCednika imaju supermena i ne treba ni da izlaze na izbore, jer boljeg od njega nemoguće je naći. Neka se ne raspisuju izbori, zašto da se građani izlažu nepotrebnom trošku, rasipaju vreme i energiju?

Ako ne može, onda građani za preCednika imaju lika koji ne radi posao za koji je plaćen, već radi neke druge poslove. Možda se meša u rad Vlade i prekoračuje svoja ovlašćenja? Možda krši Ustav? Možda obavlja dužnosti portparola svoje stranke, a poslove državnika, odnosno preCednika, obavlja nego drugi ili ih niko ne obavlja?

Polit

Ako za takvog preCednika glasa čak i jedna četvrtina biračkog tela, postoji mogućnost da on ostane preCednik, jer takav je sistem. Ako za takvog preCednika glasa i desetina biračkog tela, on će da tvrdi da je narod uz njega. Ali nije bitno šta on tvrdi, nego – šta građani osećaju, kako oni žive. Imaju li čime da nahrane svoju decu? Da li osećaju pravnu sigurnost ili osećaju bedu, nesigurnost, strah, beznađe i očajanje?

Ako bude izbora u guberniji u kojoj takav preCednik caruje, pred građanima je sami da odluče. Ili da izađu i daju legitimitet naopakom režimu, ili da bojkotuju izbore jer nemaju za koga da glasaju. Ako bi na izbore izašli samo oni koje zanima da zadrže ili osvoje vlast i njihovi poslušnici, tada bi se tačno ocrtalo koliko ima normalnih, a koliko onih drugih. Koliko ima onih koji su paraziti i onih koji to nisu i ne žele da budu. Koliko ima građana koji umesto mozga imaju televizore, a koliko ima slobodnih ljudi koji razmišljaju svojom glavom.

Šta bi preCednik radio da nije primitivne raje? Koga bi za nos vukao, koga lagao, obmanjivao, sa kim bi se sprdao, kome bi se rugao, koga vređao i ponižavao, koga bi krao i šikanirao taj preCednik? Da nije priglupe raje, preCednik bi zaista bio u grdnom problemu, zato taj preCednik svoje ovce brižljivo neguje i brine se da stado ostane stado, da nikada ne progleda i da se ne opameti. Zato je propagandna mašinerija sistematskog zaglupljivanja, ispiranja mozga, spinovanja i anesteziranja javnog mnenja u preCednikovoj guberniji uvek budna i aktivna.

Da preCednik ne postoji, trebalo bi ga izmisliti!

(03.03;.2019)