INDIREKTNO

Piše: Aleks Martin

Prodavanje magle

Projekat „Beograd na vodi“ nikako da zaživi. Godine prolaze, narod koji pati od amnezije već je i zaboravio šta (mu) je obećavano, a Arapi zadovoljno trljaju ruke. Nigde kao ovde u Srbiji ne može da se prodaje magla i da se od toga još dobro zarađuje!

Gradilište (ako se tako može nazvati ruglo na beogradskom priobalju) izgleda tužno, već je i Bog digao ruke od pompezno najavljivanog projekta, ali nešto smo ipak dobili. Najveću nelegalnu gradnju u Evropi, divlje naselje zarad koga su pod okriljem noći, u fantomkama, na kriminalan način porušeni mnogi objekti u Savamali koji su obezbeđivali hleb desetinama malih preduzetnika i njihovim porodicama.

Vlastima su očigledno milije neke druge, mafijaške porodice.

Zbog takozvanog projekta „Beograd na vodi“ donesoše sumnjive zakone, galopirajućom brzinom, mimo uobičajene procedure. U čitavoj priči vladajuću političku vrhušku uopšte nije zanimalo mišljenje stručnjaka, pravnika. Takođe nisu zarezivali ni upozorenja arhitekata, koji ističu mišljenje da je suludo na zemljištu podložnom poplavama podizati visoka zdanja. Kompletni idioti podsmehuju se urbanistima, jer ovi konstatuju da će rušenjem Savamale biti narušen ambijentalni duh starog Beograda i da će nakazna tvorevina od betona, stakla i čelika koja treba da nikne naneti nepopravljivu štetu gradu i predstavljati papazjaniju neukusa i kiča.

Foto: njuz.net

Za vlastodršce, majstore jeftinog marketinga, bitno je da su kod glasača, uglavnom neobrazovanije populacije, prigrabili političke poene. O tome šta oni lično dobijaju ovim megalomanskim i nadrealističkim projektom, možemo samo da nagađamo. Možda će se jednom otkriti koliko je ko bio „dobar“, koliko je profitirao, jer teško da bi se toliko zalagali za rušenje Savamale da i sami od toga nemaju lične koristi.

Projekat tapka u mestu (da ne velimo – stoji), ali ogroman bilbord „BELGRADE WATERFRONT“ i dalje je zakačen na fasadi beogradske železničke stanice. Spomenuta stanica izgrađena je u vreme kada  je grad imao manje od 90.000 stanovnika pa odavno ne odgovara potrebama Beograđana , te bilbord na njoj deluje groteskno. Podsmeh stranaca, kad vide u kakvu su zemlju došli, dovoljno govori o nama i našoj „pameti“.

Bilbord je, dakle, tu, makete takođe, kao i obećanja. To je sve što ćemo dobiti od projekta  „BG na H2o“. Pa ipak, gle čuda, pojedine novine organizuju nagradne igre sa temom: „Osvojite stan u „Beogradu na vodi“ i, gle još većega čuda, građani se na to pecaju!

Posle svega, ne preostaje nam ništa drugo nego da citiramo pokojnog Jovana Raškovića, učenog čoveka i dobrog pozanaoca našeg mentaliteta koji je za svoje Srbe postavio dijagnozu: - LUD NAROD!

21.04.2017.