INDIREKTNO

 
Piše: Aleks Martin
 
Ramo, Ramo, druže moj 
 
Došao je i taj dan... Premijer Albanije posetio je Srbiju, posle skoro 70 godina. Dva orla u „bratskom“ zagrljaju, onaj crni albanski i onaj beli, srpski, i baš je – letelo perje !
 
Šiptari kao Šiptari. Albanac došao da provocira, što se moglo i očekivati. Nečijom rukom navođen, kao onaj dron nedavno na stadionu, premijer Rama sasuo je u lice našem premijeru da je Kosovo nezavisna država i da bi po Srbiju bilo bolje da to i prizna.
 
Sa druge strane, Aleksandar Vučić reagovao je na albansku provokaciju kao – pravi Srbin. Burno, neodmereno, pomalo naivno, kao da je na pijaci a ne na političkom sastanku na najvišem državnom nivou. Odbrusio je drugu Rami da je – Kosovo srpsko!
 
Al` mu ga je smestio, svaka mu čast!?
 
I, kao da mu ni to nije dovoljno, tek što je ispratio gosta, premijer je seo i na svom Tviter profilu objavio da mu je žao zbog propuštene prilike da se poboljšaju odnosi Srbije i Albanije!?
 
Mnogo pitanja sada zahteva odgovor. Kako je, pored svih današnjih obaveza, stigao i da „tvituje“? Da li je posao premijera da tračari ili da radi svoj državnički posao u interesu Srbije, kako najbolje zna? Zašto misli da je prilika propuštena i, ako je tako, ko ju je i zbog čega propustio. Pa zaboga, znalo se odavno da će Rama da dođe, znalo se i šta može da kaže, a ako je tako onda se logično postavlja pitanje zašto su naši vlastodršci bili zatečeni i da li su se uopšte pripremali za tu posetu?
 
U stvari kad bolje razmislimo – jesu. Pripremali su se, baš onako kao što se pripremala naša policija za fudbalsku utakmicu Srbija – Albanija. 
 
Na pres konferenciji posle razgovora sa Ramom, zajapuren, premijer Srbije kazao je da neće nikome dozvoliti da Srbiju ponižava usred Beograda. 
 
Da li to znači da će Vučić dozvoliti da Srbiju ponižavaju izvan Beograda, fudbalskim rečnikom kazano – na gostujućem terenu? I na kraju krajeva, zaboga, zašto premijer prazna naglabanja druga Rame doživljava kao poniženje?
 
Kad je Rama rekao da Srbija treba da prizna Kosovo kao samostalnu državu, sa naše strane je diplomatski moglo da mu bude odgovoreno da je greška to što je Albanija priznala Kosovo, ali da je ljudski grešiti, a da je dobra stvar to što greške mogu i da se isprave. I da je današnja poseta premijera Albanije Srbiji prava prilika da se o svim temama porazgovara otvoreno i da se svi problemi sagledaju iz raznih uglova. 
 
Rama je svoju misao obavio. Baš kao što je i njegov brat obavio poveren mu zadatak nedavno na stadionu „Partizana“. Ali su premijer Srbije i njegovi saradnici pali na ispitu zrelosti. 
 
Ništa zato, biće još prilika da se poprave odnosi dve susedne i prijateljske države. Za jedno 70 godina...
 
(10.11.2014)