INDIREKTNO

 
Piše: Aleks Martin
 
Reform – torta
 
Novi kurs švajcarskog franka doneo je teške probleme mnogim porodicama u Srbiji. Za glavu se hvataju građani koji su svojevremeno uzimali kredit u ovoj valuti, jer je država Švajcarska odustala od politike odbrane niskog kursa svoje valute, što je izazvalo pravi mali potres na berzama. 
 
Vrednost švajcarskog franka porasla je više od 13 odsto, pa se franak gotovo izjednačio sa evrom. Ovo je značajno podiglo mesečne rate za kredite koji su građani podigli u švajcarskoj valuti i ti ljudi će sada rate za kredit morati da plaćaju više.
 
Prema podacima Narodne banke Srbije, ukupan iznos dugovanja građana Srbije za stambene kredite iznosi nešto više od milijardu švajcarskih franaka. Računa se da je u problemu oko 20.000 ljudi, međutim ako se uzme u obzir da mnogi dužnici imaju porodice, jasno je da je broj očajnika daleko veći. 
 
Šta sada? Hoće li se država Srbija setiti da treba da pomogne građanima koji su u nevolji ili će, po običaju, sedeti skrštenih ruku i ponašati se kao da se to nju ne tiče? Kako stvari stoje, sva je prilika da će dužnici biti prepušteni sami sebi, da se snalaze kako znaju i umeju, jer oni koji su plaćeni da rešavaju probleme građana, plaćeni iz džepova građana, niti znaju da rade svoj posao, niti žele da ga rade.
 
svajcarac
Srbija nije jedina zemlja čiji su se stanovnici suočili sa problemima ove vrste. Naši susedi, Mađari i Hrvati, takođe imaju veliki broj onih koji su uzimali kredite u „švajcarcima“, ali Budimpešta i Zagreb poseduju osećaj odgovornosti i solidarnosti prema svojim građanima, pa traže  način da ovaj problem pokušaju da reše. Vlada Viktora Orbana, na primer, omogućila je dužnicima da kredite u stranim valutama pretvore u kredite u domaćoj valuti po povoljnom kursu. Sa druge strane, Vlada Zorana Milanovića uputiće hrvatskom Saboru izmene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima će u sledećih godinu dana fiksirati kurs švajcarske valute na 6,39 kuna, na teret finansijskih institucija.
 
Tako rade susedi. A kod nas, guvernerka Narodne banke ne mrda prstom, mada je plaćena 500.000 dinara mesečno da rešava probleme građana! 
 
Premijer Srbije “pere ruke” od ovog problema. Unapred pravi sebi alibi, potencirajući da Vlada ne snosi nikakvu odgovornost za to što su se pojedini građani zaduživali u švajcarskim francima. Kao da ga neko za to krivi i optužuje!?
 
Od Aleka smo navikli da često govori ono što ne treba, ali u slučaju kredita u “švajcarcima” iskazao je i jednu novu osobinu. Osobinu da problem koji se pojavi  pokušava neukusno da minimizira. On je, naime, izjavio da građana koji su uzimali kredite u švajcarskim francima ima – citiramo -  “veoma, veoma, veoma, malo" (!!)
 
Ali će se Gospodar Svemoćni, kako smo shvatili, bez obzira što je tih građana toliko mizerzno malo i što su sami krivi jer su rizikovali i zaduživali se u “švajcarcima”, ipak založiti da se tim ljudima pomogne.
 
Baš velikodušno, nema šta!
 
Jedna poruka za premijera: “Molimo Vas, nemojte da pomažete, jer smo nažalost na svojoj koži osetili kako to izgleda kada Vi nekome pomažete. Molimo Vas, nestanite iz naših života, jer ćete nam tako najbolje pomoći.
 
A mi, obični i nebitni građani, već ćemo nekako preživeti i bez te Vaše - reform torte. 
 
(20.01.2015)