INDIREKTNO

 
Piše: Aleks Martin
 
Šamar iz Lozane
 
U očekivanju odluke UEFA o sudbini fudbalske utakmice Srbija – Albanija, novi šamar je udaren srpskom sportu. Međunarodni olimpijski komitet predložio je da sportisti takozvane republike Kosovo mogu kao samostalna država da nastupaju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016 !?
 
Ovom skandaloznom odlukom MOK je po ko zna koji put dokazao da nije na strani sporta, već u službi pojedinih političkih struktura moći koje ne žele dobro ni sportu, niti teže miru među državama.
 
Faks koji je stigao iz Lozane predstavlja jedan opasan presedan, jer je već od ranije poznato da samo države članice Ujedinjenih nacija mogu da budu primljene u sportsku olimpijsku zajednicu, a takozvana republika Kosovo, podsećamo, nije članica UN. 
 
Lobiranje šiptara u olimpijskim forumima, sasvim moguće začinjeno i šuškanjem novčanica koji smrde po heroinu, urodilo je plodom. Živimo u vremenu beščašča, gaženja svih moralnih normi, ljudskih i humanih vrednosti, te sa tog aspekta gledano odluka MOK-a ne može pametnog čoveka da čudi. Međutim, čini se da je začudila i zatekla nespremne naše političare, one koji se bave sportom i čiji je posao da štite interese Srbije svuda u svetu.  
 
Godinama smo sedeli skrštenih ruku dok su šiptari lobirali, bavili smo se nebitnim stvarima. Funkcionerima našeg Olimpijskog komiteta, ministrima i političarima  bilo je važnije je da se „ogrebu“ o putovanja o troku države na sportska takmičenja u svetu, nego da rade ono što im stoji u opisu radnog mesta. Sada, kada nas je MOK „napenalio“, oni se tobože čude, protestuju, kukaju na nepravdu, na svetsku zaveru protiv nas... Njihova kuknjava, začinjena ispraznom demagogijom, čak i u ovome času više je usmerena za domaću upotrebu i namenjena domaćoj negoli međunarodnoj javnosti, jer u međunarodnim forumima niko nas ne zarezuje i manji smo od makova zrna.
 
Kad je već došlo dokle je došlo, teško je uopšte i davati neke savete onima koji, uostalom, savete nikada nisu ni slušali. Ali najmanje što bi u ovom momentu trebalo učiniti, a da se sačuva mrvica nacionalne časti i dostojanstva, da se sačuva obraz i nacionalni interes, jeste da Srbija bojkotuje Olimpijske igre u Riju 2016. Naši sportisti ionako igraju marginalne uloge, pa je ovo zgodna prilika da pokažemo karakter. Više bi štete bilo ako učestvujemo, nego što bi bilo koristi od toga da se u Riju pojavimo i da naša zastava paradira na svečanom otvaranju Olimpijskih igrara zajedno sa zastavom takozvane republike Kosovo.
 
A kad smo već kod Kosova, njihovi sportisti bi, pošto su dobili međunarodni blagoslov, mogli da traže od MOK-a da se u olimpijski program uvedu i discipline kao što su – puštanje drona, kamenovanje kuća, skrnavljenje manastira... Sigurno bi u tome imali šansi za medalje !
 
(23.10.2014)