INDIREKTNO

 
Piše: Aleks Martin
 
Šizofrenija
 
Premijer Srbije je odlučio – biće izbora! Svemogući gospodar Neba, Zemlje i Univerzuma donosi, kao i uvek, mudru i razumnu odluku u interesu svih šibicara.
 
Ne može da čeka još dve godine, jer ga je obuzela panika da će ga neko srušiti sa trona, pa bi da se na vreme obezbedi, dok su mase još pod medijskom anestezijom.
 
Da može na miru da nastavi gde je stao, sa upropašćavanjem onoga što je još ostalo neupropašćeno.
 
Da cirkus i rijaliti ostanu dominante teme, umesto da se zasuču rukavi i uredi društvo i država.
 
Polit
 
Da se nastavi politička sapunica, u kojoj se glavni glumci sa njim na čelu prenemažu i bore za Oskara gluposti. 
 
Neodgovornost prema narodu i državi kulminirala je bizarnom odlukom o raspisivanju izbora kada im vreme nije i kada nema nijednog normalnog razloga za njih. Međutim, novi, vanredni izbori su savršen izgovor da se postojeći problemi konzerviraju i ni u šta ne dira. Novom izbornom euforijom i medijskim ludilom koje počinje skreće se pažnja javnosti sa osetljivih pitanja. Po oprobanom receptu: "hleba i igara", narodu valja dati zvečku s kojom će da se zabavlja da bi zaboravio da je gladan i opljačkan, prevaren i ponižen, bez perspektive. 
 
Neracionalni i sumanuti potezi sa pogubnim efektima po državu postali su uobičajena i normalna pojava kada je premijer u pitanju. Od njega se ne mogu očekivati reakcije uravnoteženog čoveka koji vlada sobom i svojim postupcima. 
 
Naš Superhik kani da svim mogućim i nemogućim sredstvima odbrani poredak u kojem se otima siromašnima i daje bogatima.
 
Ne shvata, sinji kukavac, da će ako trijumfuje na izborima biti srećan nedelju dana, a onda će ga opet obuzeti panika.
 
Možda je rešenje da se izbori raspisuju svakog meseca? To još niko nije isprobao, ali mi bismo mogli, uostalom imali smo u svojoj istoriji i gorih gafova.
 
Kako menjati, ali da sve ostane isto – jedina je enigma kojom se zabavljaju NAPRDNJACI.
 
Kako da prosjaku uzmemo iz šešira, ali tako da to prikažemo kao da je u pitanju dobrovoljni prilog za reforme?
 
Kako da uništimo realnu opoziciju, a ojačamo cirkuzante tipa Šešelja koji je glavni džoker svih vlastodržaca, pa i ovoga koji mu je nekada bio učenik?
 
Pred premijerom je obilje briga, on mora da rešava sve složene zadatke. Glava mu puca od kombinacija. Najmanji problem je taj što izbori koštaju, to ionako on plaća iz naših džepova.
 
NAPRDNJACI, po običaju, NAPRĐUJU. I Srbiju nagrđuju. 
 
(18.01.2016)