INDIREKTNO

 
Piše: Aleks Martin
 
Specijalna metoda
 
Mi Srbi volimo sve „na brzaka“. Na brzinu jedemo, na brzinu radimo one stvari, na brzinu bi da se obogatimo, po mogućnosti bez mnogo znoja i truda. Leba bez motike, to je na ovim prostorima glavna deviza.
 
 
Koristeći taj mentalitet, jedan Centar za učenje stranih jezika lansirao je parolu: „Naučite engleski za 20 dana !“
 
Zvuči primamljivo, čak neverovatno, a Srbi su pre skloni da poveruju u bajke, nego u nešto racionalno. Razumljivo je da svako veruje u ono u šta želi da veruje, ali nije razumljivo – zašto pri tome ne želi da uključi mozak ?
 
Jer, svakom normalnom i razumnom čoveku jasno je kao dan da se engleski, ili bilo koji drugi jezik na svetu, ne može naučiti ne za 20, nego ni za 120 dana, pod uslovom da, naravno, niste neki novi Nikola Tesla.
 
Ovo dobro znaju i u dotičnom Centru za strane jezike koji je lansirao parolu da će svoje klijente naučiti da govore engleski za samo 20 dana, pa ipak naši „Englezi“ – koristeći naivnost i mentalitet odvašnje populacije – bez imalo griže savesti teraju dalje po svom. U pitanju je, kažu, neka „specijalna metoda“ zahvaljujući kojoj će i mutavi progovoriti engleski za 20 dana ! 
 
Engleski
 
Možda će progovoriti, ali KAKO ?
 
U Srbiji za 20 dana možeš bankrotirati, možeš se razboleti i umreti pored srpskih lekara, možeš izgubiti posao... Nije nikakav problem da te, galopirajućom brzinom, snađe nekakvo zlo, ali da napraviš nekakav uspeh, bilo u čemu, za nepune tri nedelje  – to je praktično nemoguće.
 
Jedostavno, nema leba bez motike, a nema ni motike bez da se pošteno oznoji guza ! 
 
15.04.2014.