INDIREKTNO

Piše: Aleks Martin

Tempirane bombe

Čovek je čoveku vuk... To se posebno odnosi na ove balkanske prostore, gde je omiljena disciplina – podmetanje klipova u točkove najbližem komšiji. Više gledamo u tuđe nego u svoje dvorište, što ima žalosne posledice po društvo u kojem živimo ali i našu psihu.

Svi smo postali poremećene individue sa promašenim životima.

Ulicama gradova Srbije hodaju tempirane bombe u ljudskom obliku. Svi su nabijeni kompleksima i frustracijama, koje proizilaze iz naopakog vaspitanja i prihvatanja pogrešnih vrednosti. Umesto da se okrenemo samousavršavanju, da radimo na sebi i budemo bolji ljudi, da činimo dobra dela što bi unapredilo i društvo koje nas okružuje, mi se bacamo drvljem i kamenjem na one koji su od nas uspešniji, trudeći se da uzdignemo svoj ego time što bismo nekog unizili.

Postajemo društvo luzera, punih negativne energije.

Namrgođene face svuda su oko nas. Svi misle da im je neko drugi kriv zato što su neostvareni i nezadovoljni. Zaboravljamo onu staru narodnu poslovicu da je svako kovač svoje sreće, odnosno nesreće.

Akumulirana negativna energija mora da se isprazni, ili će pojedinac koji je nosi u sebi jednostavno da eksplodira. To se nažalost često i dešava, pa smo svedoci porasta teških krivičnih dela, posebno porodičnog nasilja.

tempirane

 

Običan pojedinac suočen je sa velikim stresovima i pritiskom, sa kojim ne ume da se nosi jer ga tome niko nije naučio. Kinji ga šef na poslu, čerupa ga država, pun je nekog unutrašnjeg nezadovoljstva, što rađa komplekse i frustracije. Ovo, pak, stvara negativnu energiju, koju čovek pokušava da isprazni, odnosno iskali na nekom od njega slabijem – na svome kolegi, na ženi i deci, čak i na potpuno nepoznatim ljudima koji mu ništa nisu učinili. Zato se dešavaju svađe pa i fizički obračuni na javnim mestima, u vozilima gradskog saobraćaja, na ulici, na radnom mestu. Niko ne pokušava da se stavi u položaj onog drugog, i ponaša se tako kao da mu je taj drugi kriv za njegove promašaje i frustracije.

Takvo nenormalno ponašanje vraća se kao bumerang i onaj koji emituje negativnu energiju dobija takvu istu od njegove okoline, što uzrokuje da se ukupna količina negativne energije povećava.

Kada negativna energija u nekome društvu dostigne kritični nivo, onda to društvo može da srlja i u građanski rat.

Ako bi, daleko bilo, sada pukla puška u Srbiji, mi bismo se međusobno potamanili. Prethodno bi jedni drugima silovali žene, opljačkali kuće, činili iživljavanja jer mi smo ozbiljni duševni bolesnici.

Bože nemoj nam oprostiti što smo ovakvi, jer mi možemo da se menjamo ali - ne želimo !

(19.08.2018)