INDIREKTNO


Piše: Aleks Martin

Varvari i Rimljani

Beograd je velika glava za jednu ovako malu državu kao što je Srbija. Svi hrle u prestonicu, a ona nema mogućnosti da nahrani pridošlice, niti da im omogući život dostojan čoveka. Infrastruktura je loša, a ekonomska i moralna kriza ne obećavaju da će skoro da bude bolje.
 
Kako stvari stoje, obistiniće se ono proročanstvo Tarabića da će svi Srbi da stanu pod jednu šljivu. Ta „šljiva“ će da se zove Beograd, jer svi primitivci žele da žive u glavnom gradu, kako bi izlečili svoje komplekse. Kada shvate da u Beogradu ne teče med i mleko obično bude kasno, jer su i sebi i Srbiji i Beogradu već naneli štetu.
 
Pred najezdom polupismenenih neandertalaca, pravi Beograđani povlače se u mišju rupu. Mnogi od njih spas nalaze u emigraciji, pa tako u prestonici kolo vode seljoberi. Oni su Beograd već pretvorili u veliku kanalizaciju, leglo kriminala i razvrata. Oni su Beograd pretvorili u prestonicu kiča, u najveće selo u Evropi.
 
Beograd
Beograd sa reke (Foto: Net Magazin)
 
Nisu toliko krivi šabani što su to uradili, koliko mi što smo im to dozvolili.
 
Nekada gospodski grad na ušću Save u Dunav postao je vašarište i deponija. Nema kulture, nema urbanog duha, samo jad, beda i sunovrat. Beograd je jedini milionski grad u Evropi koji nema metro i, uz seljačine koje su sada na vlasti, teško da će u skorije vreme i da ga dobije. Teška civilizacijska zaostalost, to je ono što krasi glavni grad, kao uostalom i čitavu državu Srbiju.
 
Nekada smo imali gradonačelnike za ponos, ljude od ugleda i integriteta, a danas – male ljude sa velikim egom. Ranije su u Beograd dolazile najveće zvezde svetske kulture, umetnosti i filma, gostovali najveći fudbalski klubovi, a danas nas posećuju mafijaši i lakrdijaši. Obećavaju Beograd na vodi, a stanovi u krugu dvojke zaudaraju na kiseli kupus!
 
Pričali su da će i od Žitorađe da naprave Beograd, a napravili su - od Beograda Žitorađu. 
 
Živeti u Beogradu nekada je bio prestiž, a danas ovde živi samo onaj ko nema alternativu. Došli divlji, isterali pitome!
 
Nije uzalud Bajaga pevao još osamdesetih: „SVE JE VIŠE VARVARA, A SVE MANJE – RIMLJANA“!


(02.05.2015)