PREDSTAVLJAMO UGLEDNE PREDUZETNICE    DRAGANA ČALIJA

Istrajala u svojoj viziji

Vlasnica firme “Saint Di & Co doo” zasluženo je dobila nagradu „Cvet uspeha za ženu zmaja“ 

 

Razlika između menadžera i lidera je uočljiva. Menadžer radi stvari na pravi način, a lider – radi prave stvari! Zato su preduzetnici lideri retki dijamanti, koji vredi (sa)čuvati. A među lidere u svojoj profesiji svakako spada Dragana Čalija, vlasnica preduzeća Saint Di & Co doo” iz Novog Sada, koja je ove godine dobila nagradu „Cvet uspeha za ženu zmaja“ Udruženja poslovnih žena Srbije, u kategorji za izvozno orijentisanu firmu.

SaintD logo

Pošto je profesionalna u poslu kojim se bavi, Dragana je takva i u svom odnosu prema „sedmoj sili“. Naš poziv za intervju ljubazno je prihvatila, svesna da je preduzetništvo grana o kojoj javnost treba više da zna.

*  Kompanija “Saint Di & Co doo” izgradila je zavidnu reputaciju. Početak je bio težak, kada se sada osvrnete na put koji ste prešli šta biste izdvojili kao ono čime se najviše ponosite ?

-Početak jeste bio težak, kao i svaki, ali u mom slučaju mislim da je dodatna poteškoća bila to što sam osnovala sopstvenu firmu u softverskoj industriji, koja je pretežno muška profesija, i gde su žene osnivači retkost. Ja sam istrajala u svojoj viziji i nisam dala da me prepreke pokolebaju i odvrate od zacrtanog puta – ističe Dragana i nastavlja;

-Ono što bih još izdvojila kao bitne momente u karijeri je to što sam od Velike Britanije dobila „Tier 1 Exceptional Talent Visa“, odnosno vizu za izuzetne talente, na osnovu aplikacije OrderEngine koja je nastala pod mojim vođstvom u okviru Saint Di firme. Takođe sam postala deo „Global Entrepreneurship Programme“ koji sprovodi vlada Velike Britanije.

Međutim, ono na šta sam najviše ponosna je nagrada „Cvet uspeha“, pogotovo što sam je dobila u svojoj zemlji. Od kada sam osnovala firmu, ova nagrada je za mene bila merilo uspeha, kako mog lično, tako i same kompanije. Za mene ona predstavlja potvrdu dosadašnjeg rada i motivaciju da nastavim u istom duhu. Takođe je i potvrda za sve meni bliske ljude koji su oduvek verovali u mene. Iz drugog aspekta, ova nagrada je dokaz da jedna žena može da bude uspešna kao osnivač firme u softverskoj industriji, a nadam se i da će motivisati više žena da se i same uključe.

*  Profesionalizam je Vaš zaštitni znak, klijenti Vas prepoznaju. U čemu je formula uspeha ?

-Mislim da je teško izvući neku univerzalnu formulu, rekla bih da je recept za uspeh individualna stvar. Možda je izlizano, ali na prvom mestu mislim da je bitno da volite ono čime se bavite. Takođe, morate biti ambiciozni, u nekim momentima čak i tvrdoglavi. Fleksibilnost je takođe ključ. Vođenje firme je veoma dinamično, pa morate biti spremni na stalne promene.

dragana calija

* Koji su planovi za budućnost ?

-Nagrada „Cvet uspeha“ je za mene pokazatelj da sam postigla nešto značajno, ali se naravno tu ne zaustavljam. Postavljanje i dostizanje novih ciljeva i izazova je ono što me motiviše i pokreće. Po pitanju daljih planova za moju kompaniju, nameravam da proširim „outsourcing“ deo poslovanja, odnosno uslužno programiranje, i da proširim portfolio klijenata. Što se tiče našeg proizvoda, aplikacije OrderEngine, želimo da se još više proširimo na srpskom tržištu, i da krenemo sa globalnim širenjem počevši iz Londona, kao i što je bio cilj pre korone.

* Preduzetnice u našoj zemlji se suočavaju sa mnogim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore povoljniji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća?

-Smatram da ono što trenutno najviše nedostaje, jesu značajnije mogućnosti za investicije jer je najveći problem u ranoj fazi pronaći finansije. Investicioni fondovi u Srbiji postoje, ali ih je malo, pa je teško doći do potrebnih sredstava. Postoji mnogo dobrih ideja, a nedovoljno finansijske podrške da se one realizuju.

*  Šta biste poručili ženama koje se odluče da uzmu svoju sudbinu u svoje ruke i postanu preduzetnice ?

-Poručila bih im da budu pre svega hrabre, jer znam da mogu. Pokrenite se i ne dozvolite da vas iko obeshrabri. Mislim da je to poruka koju žene ne dobijaju dovoljno često – zaključuje Dragana Čalija u razgovoru za „Net Magazin“.

(18.11.2020)

Foto:ProRec Studio

Udruženje poslovnih žena Srbije