DRAGAN ANĐELKOVIĆ (Viva Group) 

Četvrt veka u preduzetništvu

Svuda u svetu porodične firme imaju najpouzdaniji kadar. U tom pogledu ni Srbija nije izuzetak, pa su kompanije takvog tipa veoma brojne. Jedna od onih porodičnih firmi koje beleže izuzetne poslovne rezultate svakako je i Viva Group koja je osnovana 1992. kao mala trgovina. Upornim zalaganjem čitave porodice Anđelković od male firme (Z.T.R. Viva) prerasla je  u Viva Group koju čine povezana pravna lica Viva92 d.o.o., Kanea d.o.o. i Vele Viva d.o.o.

Viva Group čiji je osnivač, vlasnik i direktor Dragan N. Anđelković, bavi se veleprodajom i maloprodajom robe široke potrošnje i trenutno ima oko 200 stalno zaposlenih radnika. Veleprodajna mreža svakodnevnim snabdevanjem pokriva oko 60 odsto teritorije Republike Srbije, a maloprodajnu mrežu čini 7 objekata – od toga 5 objekata formata do 150m² i 2 objekta formata do 500m².

Prema rečima gospodina Anđelkovića, u narednom periodu planirano je dalje širenje veleprodajne mreže. Naročito se ističe kao cilj proširenje maloprodajnog lanca otvaranjem novih maloprodajnih objekata i to u formatima od 400m² do 600m² po najvišim svetskim standardima i sa najvišim stepenom energetske efikasnosti. Još jedan od bitnih ciljeva u budućnosti je i upošljavanje nove radne snage, kao i značajno stručno usavršavanje, investiranje i ulaganje u poboljšanje standarda i uslova rada radnika u cilju poboljšanja produktivnosti zaposlenih u kompaniji.

* Poštovani gospodine Anđelkoviću, Vaša kompanija VIVA  izgradila je zavidnu reputaciju. Početak je bio težak, kada se sada osvrnete na put koji ste prešli šta biste izdvojili kao ono čime se najviše ponosite?

-Tačno, početak je bio veoma težak,ono čime se najviše ponosim posle 26 godina rada je čist poslovni obraz, ravnomerno razvijanje svih segmenata kompanije i tim koji sam izgradio,koji ustvari i cine kompaniju Viva. U prevodu... doslednost i predanost ideji o stvaranju kompanije Viva je nešto što me zaista čini ponosnim.

* Ističete se profesionaliznom, klijenti Vas prepoznaju. U čemu je formula uspeha?

-Formula uspeha je velikom radu, ali ne samo u kvantitetu već i u kvalitetu rada. Svakog dana treba učiti i obogaćivati znanja, pratiti savremene trendove i tehnologije.Takođe je potrebno ogromno poštovanje kako prema svojim upošljenim, tako i prema partnerima, kupcima i dobavljačima. Profesionalizam je nešto što nas čini prepoznatljivim, nešto što uliva neizmerno poverenje našim poslovnih partnerima. Merilo uspeha nije trenutna pozicija na kojoj se nalazimo,već broj savladanih prepreka kako bi do te pozicije došli.

* Nominovani ste za nagradu "Preduzetnik godine 2017" koju dodeljuje kompanija Ernst & Young (EY). Šta za Vas znači ovo priznanje?

-Sama nominacija, kao i ulazak u uži izbor kandidata za mene znači mnogo i predstavlja veliku čast, tim pre što je kompanija EY prisutna u preko 150 zemalja sveta, kao i da ima preko 210.000 zapošljenih radnika, a prepoznala je rad mog tima i mene samog, što je meni satisfakcija za još bolji i uspešniji rad.

* Preduzetnici u našoj zemlji suočavaju se sa teškim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore bolji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća?

Najiskreniji ću da budem... u predhodnih 26 godina mog rada bilo je i mnogo težih trenutaka, da sad ne pričam o nestašicama roba, inflaciji, ratovima i slično. Manji ili veći problemi su sastavni deo svakog posla, oni nam pomažu da svakog dana budemo sve veći i bolji u poslu kojim se bavimo. Tržište je sada stabilno,kurs takođe, niko ne može da kaže da se ne vidi svetlo na kraju tunela. Svakodnevno se boljitak i vidi i oseća.Na nama preduzetnicima je da radimo strpljivo i vredno, a država je ta koja treba da osluškuje preduzetnike i svakodnevno investira u njih kako bi kroz rezultate preduzetnika na kraju bilo obostrano zadovoljstvo.

* Šta biste poručili mladim ljudima koje se odluče da postanu preduzetnici?

-Poručio bih apsolutno isto što sam i sebi porucio 1992.godine... "Ne sanjajte davno sanjane snove, počnite da živite", a to znači da moraju da se bore za sebe i svoju porodicu, da smelo, hrabro i odlučno ulažu u privatni posao, donose pametne i prave odluke, da ne očekuju da im neko drugi rešava njihove probleme, već da se sami hvataju u koštac, budu preduzimljivi, da svakog dana uče, usavršavaju svoja znanja i da shvate da će njihov kvalitet u životu zavisiti isključivo od kvaliteta njihovog rada.Takođe bih im poručio da se ne libe svakog poštenog i čestitog posla, već da zasuču rukave i da pošteno rade, a rezultati sigurno neće izostati – zaključuje Dragan Anđelković u razgovoru za Net Magazin.

(20.02.2018)

http://www.viva92.co.rs/