PREDSTAVLJAMO USPEŠNE KOMPANIJE   iPay SEE

Spremni za četvrtu industrijsku revoluciju

i pay logo

Digitalizacija predstavlja četvrtu industrijsku revoluciju i naša zemlja ne samo da se priključila na vreme, već je i napravila krupne korake ka migraciji iz analogne sfere u digitalnu. Tako tvrdi naš sagovornik Marko Petrović, direktor kompanije iPay SEE. Po njegovim rečima, država Srbija napravila je krupne korake u digitalizaciji. Ovaj proces je nezaustavljiv, a naša šansa da uhvatimo korak sa svetom u modernim komunikacijama ne sme se ispustiti, jer je to važan segment opšteg poslovnog razvoja.

-Sjajne stvari se dešavaju i u privatnom i javnom sektoru. Pogledajte samo portal eUprave i napore koje je Kancelarija za IT i eUpravu napravila u digitalizaciji. Zajedno sa startapom Computer Eye Control prezentovali su softver koji omogućava osobama sa invaliditetom da upravlja računarima isključivo pogledom. Pred nama je jako zanimljiv period kada ćemo videti sve više benefita korišćenja moderne tehnologije u svakodnevnom životu.

* iPay je prva registrovana institucija e-novca u Srbiji. Kako se u praksi pokazao sistem koji nudite korisnicima Vaših usluga ?

-Digitalni novčanik tj. aplikacije i generalno servis koji je iPay razvio, namenjen je najširoj populaciji, ali posebno je zanimljiv korisnicima koji nemaju tekući račun u banci i žele slobodu odnosno ne žele komplikovane procedure, pretplate i ugovore prilikom korišćenja servisa za plaćanja. Korisnici su sjajno prihvatili rešenje koje im omogućava da na jednostavan i siguran način vrše plaćanja na internetu, bez dugoročnih obaveza koje bi podrazumevalo otvaranje računa u banci i sl.

i pay srbija

* Ističete se profesionalizmom, klijenti Vas prepoznaju. U čemu je formula uspeha ?

-Mi se trudimo da u svemu imamo “lean“ pristup i da trošimo resurse samo u cilju poboljšanja proizvoda i usluge za krajnjeg korisnika. Naš servis stalno napreduje i omogućavamo dodatnu funkcionalnost. Verujem da korisnici to primećuju u svakodnevnom korišćenju naših usluga.

* Tema Vašeg izlaganja na ovogodišnjem Venture Forumu bila je “Širenje tržišta e-trgovine u partnerstvu sa startapovima”. Kakve su perspektive e-tržišta na ovim prostorima i koliko je potrebna dodatna edukacija o potrebi prevazilaženja konvencionalnog načina poslovanja ?

-Perspektive e-tržišta su sjajne jer se pojavio pregršt servisa koje nudi različite institucije i uslovi su sve više i finansijski i tehnološki prihvatljivi. Sada bukvalno bez ikakvog tehničkog predznanja i u roku od nekoliko desetina minuta možete da pokrene online poslovanje i prihvatate kartična plaćanja. Finansijski uslovi sada su izuzetno povoljni i izjednačeni sa uslovima iz okruženja, prvenstveno mislim na zemlje EU, kao rezultat primene novih pozitivnih propisa NBS.

Dosta je urađeno i na edukaciji od strane regulatora, NBS, pružalaca finansijskih usluga ali i od strane tehnoloških hub-ova, kao što su StarIT, ICT Hub, Impact Hub i drugi gde su budući eTrgovci imali priliku da uče i na dobrim i lošim primerima drugih trgovaca.

* Kada su u pitanju IT i moderne tehnologije, Srbija ima potencijala. Međutim, problem predstavlja odliv mozgova koji je sve dominantnije izražen. Koliko kao društvo imamo snage da se odupremo ovim tendencijama ?

-Srbija pravi sjajne korake u digitalizaciji ali i generalno u primeni tehnoloških rešenja u svim segmentima poslovanja i društva. Verujem da je napravljen najbitniji korak, da privrednici sada znaju da se tržište i poslovni ambijent promenio i da njihove kompanije moraju da se isto tako menjaju kako bi ostale konkurentne i napredovale. Taj napredak je nemoguć bez adekvatnih ljudskih talenata. Lokalne kompanije će sve više nuditi konkurentne uslove baš tim mladim talentima i time odličnu alternativu odlasku u inostranstvu – zaključuje gospodin Petrović u razgovoru za Net Magazin.

(18.12.2018)