PREDSTAVLJAMO USPEŠNE PREDUZETNICE  SONJA TANASKOVIĆ (RALEX TRANS doo)

Briljantna u “muškom zanatu”

Od male firme i jednog zaposlenog, čačanska transportna kompanija postala je ozbiljno transportno preduzeće koje danas zapošljava 25 radnika

“Ne smeta mi život u muškom svetu, sve dok mogu biti žena u njemu” – ističe Sonja Tanasković, vlasnica i direktorka preduzeća “RALEX TRANS” čija je delatnost – drumski transport tereta. Ova preduzimljiva Čačanka zaista se dokazala u “muškom zanatu”, o čemu svedoči i podatak da  njena kompanija raste i zapošljava sve veći broj radnika. U intervjuu za “Net Magazin” Sonja ističe da joj urođeni optimizam, strpljenje i hrabrost, uz ostale kvalitete koje poseduje, pomažu da prebrodi sve poslovne izazove.

* Kompanija “RALEX TRANS” izgradila je ugled i reputaciju. Iza Vas su godine napornog rada, početak je bio težak, kada se sada osvrnete na put koji ste prešli sta biste izdvojili ono čime se najviše ponosite ?

-Put jeste zaista bio težak. Ali ja sam uvek imala jasnu viziju gde želim da stignem. To mi je pomoglo da izdržim sve prepreke. Moja porodica je uvek bila uz mene, kao današnji direktor Logistike, koji je sa nama od samog početka do danas, davajući nam energiju onda kada nam je bilo najteže. Ono čime se najviše ponosim, jeste da smo od jedne male firme i jednog zaposlenog samo za 10 godina postali ozbiljno transportno preduzeće koje danas zaposljava 25 radnika, sa tendencijom daljeg rasta, a u kome vlada izuzetna pozitivna energija u kolektivu u kome imamo ljude od samog osnivanja do danas. Ponosna sam sto je preduzeće “RALEX TRANS” danas, slika pravog ženskog preduzeća u muškoj branši, čiji glavni prodajni tim čine žene sa dva kontinenta, sa kojima zajedno plovimo prema uspehu. Uspeli smo da objedinimo različite culture i zajedno činimo jednu veliku porodicu – kaže Sonja Tanasković.

 

* Ističete se profesionalizmom, klijenti Vas prepoznaju. U čemu je formula uspeha ?

-Formula uspeha je u jasnoj viziji, istrajnosti, strpljenju i negovanju medjuljudskih odnosa u samom preduzeću. Naši klijenti osećaju zadovoljstvo naših radnika i ta pozitivna energija privlači uspeh.

* Svojevremeno ste bili nominovani i za preduzetnicu godine u izboru Udruženja poslovnih zena Srbije.  Šta za Vas znači to što Vaše poslovne aktivnosti cene u tom Udruženju ?

-Podrška Udruženja poslovnih žena mi izuzetno znači.  Udruženje mi omogućava sklapanje novih poslovnih kontakata, umrežavanje u zemlji i van zemlje, daje nove ideje vezane za poslovanje kroz razmenu iskustava, razne edukacije vezane za prodajne aktivnosti, knjigovodstvene izmene itd.  A iznad svega, Udruženje mi pruža podršku žena koje su ne samo uspešne u poslu, vec i divne majke i supruge. Kao takve, pored porodice, najbolje mogu razumeti i uspone i padove i biti podrška svakoj članici u svakom momentu.

*  Žene preduzetnici u Srbiji se suočavaju sa teškim problemima.  Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore povoljniji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća ?

-Poslovna klima za zemlje u tranziciji je specifična, nimalo laka i često nepredvidiva. Promenama u Srbiji, na kojima se intenzivno radi, i usaglašavanju sa evropskim standardima i poslovna klima za preduzeća će se poboljšati. Za to je naravno potrebno strpljenje od strane privrednika.  To nije lako, ali  strpljenje je moć. Mi smo strpljivi i pokušavamo da izgradimo jake poslovne odnose sa saradnicima, zahvaljujući čemu naš obim posla konstantno raste.

* Šta biste poručili ženama koje se odluče da uplove u vode preduzetništva ?

-Morate verovati u sebe, jer ste katkad jedina osoba koja veruje u svoj uspeh. Ne priznajem poraz, žena sam, mogu sve! Ženama koje žele da krenu u preduzetništvo poručujem da se ne predaju i da uvek imaju cilj pred sobom, jer nijedna prepreka nije nesavladiva i nijedan pad konačan – zaključuje Sonja Tanasković.

(03.10.2017)

https://www.facebook.com/Ralex-Trans-doo-436843953133460/