PREDSTAVLJAMO UGLEDNE PREDUZETNICE   MILENCA  SREĆKOVIĆ (SET)

Ispunjena  poslovna  vizija

Uvek sam želela da učestvujem u stvaranju preduzeća koje će se baviti sistemskim inžinjeringom na evropskom nivou kvaliteta, i koje će omogućiti našim obrazovanim ljudima da rade u Srbiji, na velikim projektima, i učestvuju u svetskoj raspodeli posla. Odatle i ime preduzeća SET  (System Engineering Team)  –  ističe naša sagovornica koja je ove godine dobila nagradu „Cvet uspeha za ženu zmaja“ Udruženja poslovnih žena Srbije

Kada jedna žena izgradi karijeru u „muškoj“ profesiji, to je pomalo neobično. Ali Milenca Srećković, suvlasnica i direktorka firme „SET d.o.o“ iz Šapca, prava je žena – zmaj. Reč je o iskusnoj preduzetnici, dokazanoj u svojoj profesiji, a da njena kompanija iz godine u godinu sve više napreduje govori i podatak da već sada zapošljava 180 radnika, od kojih su 42 – pripadnice nežnijeg pola!

Poslovna delatnost kompanije „SET d.o.o“ orijentisana je na inženjering, konsalting, projektovanje i izgradnju. Pored ostalog, ovo preduzeće pruža i usluge korisnicima iz EU koji investiraju, ili imaju nameru da investiraju u Srbiju. Ugledna šabačka firma osnovana je 2003. godine, a za poslovne uspehe najveće zasluge ima upravo naša sagovornica Milenca Srećković. Na naše pitanje čime se najviše ponosi u svojoj bogatoj preduzetničkoj karijeri, gospođa Srećković kaže:

-Timom koji je izgrađen i u kome su jedna celina moja deca i svi ostali mladi ljudi na čijem znanju, kontinualnom učenju i želji za postizanjem uspeha u sopstvenoj zemlji, već sada počiva naše preduzeće, a da ne govorim o budućnosti koja je pred njima.

Ovde je naša sagovornica zastala, i posle kraćeg razmišljanja dodala:

-Naravno, ponosim se i objektima koje smo izgradili, projektovali ili kontrolisali njihovu izgradnju i uz koje smo stvarali  zavidnu poslovnu reputaciju ovog preduzeća, koja se temelji na znanju i veštini naših iskusnih inženjera kao što je moj suprug, Milanka Gajčanski, Milorad Jovanović i drugi, ali i njihovoj volji da obučavaju mlade ljude. Među brojnim izdvojila bih nekoliko većih objekata:  Fabrika Gorenje u Valjevu, Metalcinkara u Inđiji, Poslovni objekat Gorenje Studio u Beogradu, Bazen u Šapcu, tri stambene zgrade u naselju Stepa Stepanović u Beogradu, Naselje Dr Ivana Ribara sa preko 700 stanova u Beogradu, Fabrika Yazaki u Šapcu – ovo su samo neki od poslova koji se izdvajaju, mada svakom pristupamo sa jednakim profesionalnim entuzijazmom i posvećenošću.

Istina, onako tajno,  posebno sam ponosna što je moja vizija sa kojom smo osnovali ovo preduzeće većim delom ispunjena, a ima velike šanse da bude i potpuno ispunjena: to je stvaranje preduzeća u Srbiji koje će se baviti sistemskim inžinjeringom na evropskom nivou kvaliteta i koje će omogućiti našim obrazovanim ljudima da rade u Srbiji, budu sa svojom porodicom, a da rade na velikim projektima i učestvuju u svetskoj raspodeli posla. Odatle i ime našeg preduzeća SET  - System Engineering Team.

* Profesionalizam je Vaš zaštitni znak, klijenti Vas prepoznaju. U čemu je formula uspeha ?

-U profesionalizmu. Dobroj organizaciji. Stavljanju potrebe klijenta i društvene zajednice na prvo mesto. I pravilu: Ne radi ništa što nije u korist ljudi. Ako se mora, razmisli kako i pretvori to u korist ljudi, zato si sticao znanje i iskustvo.

I uvek ispuni obećanje. Ako nešto krene po zlu, budi iskren i uradi sve da šteta po klijente i okolinu bude što manja. „Ponesi svoj krst.“

* Ove godine dobili ste prestižnu nagradu „Cvet uspeha za ženu zmaja“ koju dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije. Koliko Vam znači ovo priznanje ?

-Iskreno, znači mi. Ja sam u poslu preko 33 godine. Iza mene su ostali mnogi objekti. Ova nagrada mi je pokazala da rezultete moga rada vide i drugi, i što je još važnije, da ih smatraju društveno korisnim.

* Žene preduzetnici u Srbiji se suočavaju sa teškim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore povoljniji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća ?

-Poslovna klima postaje sve bolja, ali ja bih volela da se ti procesi brže odvijaju. Posebno kada su u pitanju ključne oblasti za društvo kao što je državna uprava, zakonodavstvo, sudstvo, zdravstvo, školstvo, kultura. Mi u privredi nismo ostrvo za sebe.  Naš rad zavisi od naših zaposlenih, od zaposlenih u upravama i javnom sektoru,  a svi oni bolje funkcionišu u uređenijem društvu koje sprovodi svoje zakone, u kome institucije rade i gde niko ne ovisi o volji pojedinca.

* Šta biste poručili ženama koje se odluče da postanu preduzetnice ?

-Sve se zasniva na radu i poštovanju. Ništa ne možete sami. Radite sa ljudima i za ljude. I ništa nije lako i ništa nije teško. Ne odustajte, već se prilagođavajte – idejama, znanjem, organizacijom – zaključuje gospođa Srečković u razgovoru za „Net Magazin“.

(01.12.2017)