PREDSTAVLJAMO UGLEDNE KOMPANIJE    SUNCOKRET  d.o.o.

Tri decenije velikih izazova

suncokret doo logo

Kompanija SUNCOKRET d.o.o. iz Hajdukova jedna je od najuspešnijih u Srbiji, u svom delokrugu poslovanja. Osnovani su daleke 1989, pa ove godine slave tridesetogodišnjicu svog rada. Za njima je tri decenije velikih izazova, tokom kojih je naravno bilo i mnogo teškoća, ali uspešno su se održali na nemirnom moru i sa optimizmom gledaju u budućnost.

-Smatramo uspehom to što smo opstali 30 godina i što smo našu misiju, mogućnost izbora zdravih namirnica, sproveli u delo – ističe Ivan Perčić, direktor i osnivač kompanije i nastavlja:

-Gledajući unazad, dugo godina smo bili na margini svih tih pokušaja, međutim u međuvremenu ljudi su se jednim delom osvestili o važnosti izbora zdravih namirnica, drugim delom su počeli da se bave svojim izgledom i to je omogućilo da naši proizvodi postanu popularni.

*  * Kvalitet je Vaš zaštitni znak, klijenti Vas prepoznaju. U čemu je formula uspeha?

-U istrajnosti i ljubavi prema poslu koju obavlja čovek.

Ivan Percic Suncokret doo

* Kakvi su planovi kompanije za budućnost?

-Pre svega, kompanija je posle 30 godina rada došla u situaciju da je nadrasla sebe. Takođe sa jedne strane mora odgovoriti na veliku konkurenciju, a sa druge - na politiku velikih trogvačkih lanaca da uvrste program zdrave hrane u svoj asortiman, što po prirodi tog posla rezultira velikim troškovima koji smanjuju profitabilnost našeg asortimana. Povećanje produktivnosti i profitabilnosti možemo postići isključivo kroz investicije u nove mašine. Takođe i usavršavanjem svojih proizvoda, kako bi postali prijemčivi i za potrošače koji nisu potpuno posvećeni zdravoj ishrani.

*  * Godine 2017. kompanija SUNCOKRET izabrana je za najuspešniju, u izboru “Blic preduzetnik godine“. Šta za Vas lično znači ovo priznanje?

-I sami smo bili zatečeni ovim izborom, s obzirom da u Srbiji postoji mnogo firmi koje su veće i uspešnije od nas. Međutim, kada pogledamo istorijat naše firme i situaciju od pre 30 godina kada nije postojalo ni tržište, ni proizvodi ni tehnologija shvatili smo da zaslužujemo tu nagradu jer smo bili pioniri te proizvodnje ne samo u bivšoj Jugoslaviji nego i u regionu centralne i istočne Evrope.

*Preduzetnici u našoj zemlji se suočavaju sa mnogim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore povoljniji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća?

-U principu to bi bilo jednostavno rešenje, ako vlast želi nešto da uradi po tom pitanju, odnosno da razvija sopstvenu privredu od koje uostalom i živi. Dovoljno bi bilo sazvati sve preduzetnike na jedan razgovor i da ih se upita šta žele po pitanju unapređenja poslovne klime. To je recept iz Irske koja je napravila najveći napredak u razvoju vlastite privrede.

Šta biste poručili mladim ljudima koji se odluče da uzmu svoju sudbinu u svoje ruke i postanu preduzetnici?

-Da dobro razmisle, s obzirom da poslovna klima nije odgovarajuća, a ako se već usude da rade moraju računati na ogromno strpljenje, rad i samoodricanje – zaključuje gospodin Perčić u razgovoru za “Net Magazin”.

(16.10.2019)