PREDSTAVLJAMO USPEŠNE PREDUZETNICE: MIA RODIĆ "TAX INTERNATIONAL"

Usavršavanje - recept za napredak

Preduzeće “Tax International” doo bavi se računovodstvenim, knjigovodstvenim i revizorskim poslovima. Pružaju širok spektar usluga kao što su: registracija preduzeća, web dizajn, implementacija knjigovodstvenih softvera, fiskalizacija, izrada pečata, izrada raznih vrsta pravilnika i akata. Vlasnica preduzeća Mia Rodić je diplomirani ekonomista i svoj posao voli, pa joj nije teško da se usavršava u njemu. Na pitanje šta smatra svojim najvećim uspehom i čime se ponosi u svom poslovnom putu, ova “žena zmaj” kaže:
 
-Svojim najvećim uspehom smatram zadovoljne klijente, radnike, učenike i saradnike. Veoma se ponosim rezultatima rada udruženja vlasnika računovodstvenih agencija “UVRA” čiji sam član, a čije su aktivnosti usmerene na poboljšanje privrednog ambijenta u Srbiji i zaštitu struke.  Naš tim je radio na uvođenju isplata naknada za porodiljsko odsustvo preduzetnicama, ukidanju parafiskalnih nameta, uspostavljanju jednošalterske prijave zaposlenih, uspostavljanju elektronskog poslovanja sa poreskom upravom, unapređenju rada centralnog registra i sada radimo na uvođenju dualnog obrazovanja.
 
•Preduzeće  “Tax International” neprekidno se razvija, profesionalizam je Vaš zaštitni znak. U čemu je formula uspeha?

-Naša pretežna delatnost je računovodstvo, ali korisnicima usluga pružamo i mnogo više. Savetujemo naše klijente, povezujemo ih i pomažemo im da uspostave međusobnu saradnju, smanje troškove poslovanja, lakše dođu do kredita kada je to potrebno, da povećaju prihode od kamata po oročenim sredstvima, da koriste subvencije, uz bezgraničnu podršku zaposlenih u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Sem toga, pomažemo im da lakše pronađu adekvatne radnike i da se promovišu na sajmovima zapošljavanja. Naša poslovna politika podrazumeva i neprestano usavršavanje u poslu koji volimo.
MiaRodic
 
•Šta za Vas lično znači priznanje “Cvet uspeha za ženu zmaja” koje dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije?
 
-Za mene ova nominacija predstavlja izuzetno motivišući čin pozitivne diskriminacije. Dodela priznanja me podstakla na razmišljanje da zajedno sa Akademijom ženskog preduzetništva iz Bačkog Petrovca i drugim organizacijama koje podstiču žensko preduzetništvo a deluju na teritoriji Vojvodine, pokrenemo sličan sistem nagrađivanja i istaknemo primere dobre poslovne prakse koji možda nisu toliko poznati na teritoriji Beograda. 
 
•Postoji li neka ambicija koju još niste ostvarili?
 
-Radim na projektu “Eco Pet Fashion” nevladine organizacije Globus centar, koji podstiče ekonomsko osnaživanje žena, žrtava ejdžizma, kroz radno angažovanje u proizvodnji odeće za pse. Velika mi je želja da u najskorijem roku zaposlimo barem deset žena.
 
•Preduzetnici u našoj zemlji suočavaju se sa teškim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore bolji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća?
 
-Veliki broj preduzetnica i preduzetnika ne može da izmiruje obaveze na vreme, što pogađa i one koji su likvidni.  Zato nam je potreban efikasan sistem zaštite potraživanja. Zalažem se za uvođenje biznis inkubatora, smanjenje doprinosa za zapošljavanje, smanjenje parafiskalnih nameta, povećanje subvencija za srpska preduzeća, unapređenje rada javnih službi, povećanje kontrole sive ekonomije koja je najveća u Evropi i ima za posledicu smanjenje cena rada registrovanih privrednih subjekata. 
 
•Šta biste poručili ženama koje se odluče da uplove u vode preduzetništva?
 
-Poručila bih im da se ne plaše svojih ambicija i da rade ono što vole, jer će samo tako istrajati i maksimizirati efekte svog rada – zaključuje Mia Rodić.
 
(06.11.2015)
 
Tax