NET  MAGAZIN  U  ITALIJI
 
Najlepši  vrt  Evrope
 
Za Italiju, ne bez razloga, kažu da je - vrt Evrope. Mnogima nije poznat podatak da se na „čizmi“ nalazi oko 40 procenata ukupne svetske kulturne baštine! Na malom prostoru skoncentrisana su remek dela naše civilizacije, počev od rimskog doba, preko srednjovekovnih spomenika, renesanse, baroka, pa sve do majstora arhitektute modernog doba, kao što su Gio Ponti ili Renzo Piano.
 
Kada se spomene Italija, svakome padne na pamet upečatljiva asocijacija. Ljubitelji umetnosti spomenuće Leonarda da Vinčija i Mikelenđela, istoričari Julija Cezara, književnici Dantea, filozofi Makijavelija… Ovoga poslednjeg, doduše, često citiraju i političari, posebno njegovi izreku da cilj opravdava sredstvo, onda kada treba neki narod da „pritegnu“.
 
Bolonja
Bolonja (foto: NET MAGAZIN) 
 
Sve raste i cveta na Apeninima. Italijanski „lifestyle“ nadaleko je poznat, kao što su Italijani notorni po svom hedonizmu koji nikoga ne ugrožava, već oplemenjuje i čini ga srećnim. Italijani su skoro u svemu rođeni šampioni – u umetnosti, modi, kulinarstvu, dizajnu. Holivud je pojam za film, ali su Sofija Loren, Felini i Mastrojani pojam i za taj Holivud. Engleska je kolevka fudbala, ali su Juve, Inter, Milan i ostali giganti „kalča“ nadvisili Vembli, potamneli njegov sjaj. Nemci su izumitelji automobila, ali se italijanski lepotani na četiri točka najbolje kotiraju, jer su „Ferari“, „Maserati“ i ostale moćne mašine po svojoj lepoti i brutalnoj snazi osvojile svet. Da i ne spominjemo italijansku muziku koja oplemenjuje dušu i čini da, makar na kratko, zaboravimo sve brige ovoga sveta i prepustimo se neodoljivom zovu uživanja.
 
Niko ne ume bolje da se dotera i „skocka“ nego Italijani. Niko nema više stila od njih. Sa stilom, oni sve rade – posluju, komuniciraju, šopinguju, vode ljubav… Sa stilom, i uz neizbežan osmeh na licu, oni će vas i namagarčiti, ostaviti vas praznih džepova, ali punog srca, kako samo temperamentni Mediteranci mogu da čine. Kada ste u Italiji, kada posmatrate kako Italijani žive, prosto vam se čini da su oni rođeni samo da bi ugodili svojim čulima i, radeći to, šire radost života svud oko sebe, kao što ponosni paun širi svoj rep.
 
Čitajući ove redove čovek bi mogao pomisliti da je Italija carstvo uživanja, zemlja smeha i – greha. Ali, utisak vara. Nije to zemlja Dembelija, nego ozbiljna država sa ozbiljnim problemima, čiji su građani danas, možda više nego ikada, zabrinuti šta donosi sutra. Naviknuti na „laganicu“, oni danas moraju duplo više da rade za eure, nego što su juče morali za lire i globalna kriza ovde se oseća u priličnoj meri. Luksuzne trgovine pune svega i svačega nemaju mnogo mušterija, a šarmatne prodavačice – mnogo osmeha i strpljenja. Italija danas nije ono što je do juče bila, ali Italija je uvek – Italija. Cvet u kosi, sjaj u oku prolaznika, suza u azurnom moru koje se stapa sa  nebom.
 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Marko Daković (06.09.2013)