IVA ŠTRLJIĆ

Sanjam o novim ulogama

Šarmantna beogradska glumica, voditeljka i spisateljica uvek je spremna na samousavršavanje

 

 

Ona je kćer legendarnog glumca Milana Štrljića. Krv nije voda, te je logično da je pronašla sebe pred kamerom, ali je dokazala da poseduje još neke kreativne potencijale. Naravno, reč je o Ivi Štrljić, Beograđanki razoružavajućeg osmeha koja zrači pozitivnom energijom. Kao i uvek ljubazna i elokventna, raspoložena za komunikaciju sa novinarima, sa zadovoljstvom je prihvatila naš poziv za intervju:

* Kako biste sebe opisali u jednoj rečenici ?

-Mislim da ceo čovek ne treba da stane u samo jednu rečenicu, malo je to prostora za nekoga ko radi na svom sadržaju, a sa druge strane vrlo je čudno i nezgodno uopšte sebe opisivati. To valjda znači da treba da izađeš iz sebe samog, pa se posmatraš sa strane i komentarišeš. Neobičan je to ugao, mislim da osoba uvek treba da bude na zemlji, čvrsto utemeljena unutar svoje duše kojom god se profesijom bavila i koliko god bila izložena javnosti. Naši potezi usmereni ka ostatku sveta najviše govore o nama, a ja se trudim da budem poštena, ne omalovažavam, ne povređujem, brinem o ljudima i važno mi je da se svi koji se nađu u mom prisustvu osećaju dobro i ispoštovano. Jer, posle svega, uvek se sećamo toga kako smo se mi pored nekoga osećali - to je ono što je moć prvog utiska i ono što najvećim delom čini jednu ličnost ozbiljnom. I eto vidite... ipak ne može u jednoj rečenici.

* Šta biste promenili kod sebe, a šta Vam smeta kod drugih ?

-Uvek mi je smetala bezosećajnost i neukusno samoljublje kod ljudi. Mislim da veliki čovek, zreo i siguran u svoj uspeh, nema potrebu za takvim osobinama i uvek će umeti da podrži, podstakne i pruži ruku ili oslonac. Ne prija mi i nedostatak hrabrosti kod ljudi, jer ništa nije tako lepo kao saradnja sa odvažnima koji na fin i otmen način iskažu svoje mišljenje i mudro postupaju. Roditelji su me strogo vaspitavali, bilo im je najvažnije to kako ću se ophoditi prema ljudima, a nažalost u mnogim situacijama su se trudili da me omalovaže oni koji su sasvim drugačije odrastali i koji nisu tako vaspitavani. Zato mogu reći da mi smeta što tokom svog odrastanja nisam naučila kako se sa tuđim bezobrazlukom komunicira da bi te on dovoljno dobro razumeo. E, to bih promenila kod sebe. Morate da imate „oklop“ i mašineriju spremnu za zlonamerne i nesigurne u svoje znanje, jer oni nisu hrabri i da bi se uzdigli imaju osećaj da moraju da umanje vas... nesvesni da je to, čak i kad im se čini da su uspeli, tako nemoguće.

Iva Strljic

    Iva Štrljić (Foto: Jakov Simović) 

 

* Jedna ste od naših najatraktivnijih glumica. Koliko Vam je lepota u životu pomogla, a koliko odmogla ?

-Prvo moram da Vam se zahvalim na lepim rečima. Hvala što tako mislite. Svaka žena voli da je lepa, i ne bi bilo u redu da kažem da to nije tako. Ne volim kada osetim da neko misli da je slika koju ima pred sobom sve što moze da dobije, pa se zaleti ka meni sa nekakvom izvitoperenom predrasudom i ostane zatečen kada shvati da ja sigurno nisam samo vitka, visoka, uvek sređena devojka nego neko ko i te kako ima šta da kaže. Uostalom, tako sam i odrastala, naučena da se čovek uvek mora pozabaviti i svojim duhom i svojim telom. Vežbam, treniram, pazim kako se hranim zato što je to meni jako bitno za dobru formu, ali zato i čitam, pišem, uvek sam spremna nešto novo da naučim jer tako negujem svoju dušu...A sve to čini jednu ženu! Pametan pogled je ono što ne možete dobiti u teretani, ali možete dobiti ako ste mnogo toga u životu osetili. Ako ste živeli. A pametan pogled i način komunikacije uvek su ono što se ne zaboravlja i ono što privlači na jedan sasvim poseban način.

* Koji su modni fetiši Ive Štrljić ?

-Volim štikle, kožne jakne i naočare za sunce. Visoke potpetice su sjajan način da se, kada niste najbolje volje, popnete na 12 cm i osetite kako vam je samopouzdanje poraslo za bar toliko. Dobra kožna jakna ide uz sve... ja volim da je „nabacim“ i na elegantnu haljinu, pošto joj daje poseban moćan šmek. A naočare su divna stvar da se šetajući gradom zamisliš, osamiš i dođeš na neku inspirativnu i dobru ideju.

* Kakav treba da bude muškarac koji bi Vas osvojio ?

-Važno mi je da znam da postoji neko meni jako drag, ko zna kako se to radi i bez uputstava. Ozbiljnim ljudima nisu potrebni putokazi. Oni su vaspitani tako da ništa ne treba da im se objašnjava, jer i osvajanje je deo vaspitanja.

* Kako se snalazite u kuhinji ?

-Mogu vam reći da sve umem da skuvam, od najkomplikovanijih recepata do onih koje ja konzumiram a to su salate. Zabavlja me kuvanje. Mada, za sebe pripremam samo „stani – pani“ obroke pošto nisam od onih ljudi koji ce baš sebi da priređuju đakonije i vrhunske specijalitete.

* O čemu sanjate i šta je ono što Vas ispunjava ?

-Spokojno srce je sve što je čoveku potrebno da bi mirno spavao i neometano sanjao. Sanjam o novim ulogama, pa se nadam da ce i doći – zaključuje Iva Štrljić u razgovoru za Net Magazin.

------------------------------------------------------------

Svestrani talenti

Iva poseduje svestrane talente. Osim glume bavi se i spisateljstvom, pa je napisala i izdala tri knjige. Kamera je voli, pa nije nikakvo čudo što se oprobala i kao tv-voditelj. Dobitnica je nagrade „Dama godine“, jednom rečju žena sa ukusom, prava sagovornica za našu rubriku „Stil“.

Štrljićeva je trenutno angažovana u projektu Radoša Bajića „Šifra Despot“, na TV Pink. Ova je serija za kratko vreme dostigla veliku gledanost.

(20.07.2018)