VIRTUELNO PUTOVANJE

Moć proširene realnosti

Nova tehnologija za upoznavanje i vrednovanje kulturnih dobara Italije

Kulturna dobra u „Proširenoj realnosti“ jedinstveni su izazov sa novom tehnologijom koju je realizovala grupa stručnjaka iz grada Sasarija na Sardiniji, Italija. To je specifičan način na globalnom planu u revolucioniranju putovanja kroz lepote Italije putem „platforme cloud“ koja će omogućiti da se zaroni u neiscrpnu lepotu.

XTOURS je nešto čudesno, što su mladi inženjeri informatičke firme XRIT, udruženi sa raznim stručnjacima u kompletiranju projekta, informatičarima, iz sektora grafike, arheologije, istorije i komunikacije, realizovali počevši od decembra 2019. godine. Reč je o platformi koja je u stanju da učini virtualno vidljivim mnoge poznate spomenike Italije i sveta.

Mladi inovatori stigli su u Rim i predstavili svoje ostvarenje stranim dopisnicima ekskluzivno, kako bi vest o tome krenula u svet.

Predstavljen je jedan inovativni startup, konstruisan sa potpuno modernom i jedinstvenom tehnologijom, gde ima elemenata i iz sistema 3D. XTOURS podržavaju specijalni softveri, gde su integrisani video sadržaj sa audiom. U samo nekoliko metara, pomerajući se sa mesta, zahvaljujući jednom grafičkom motoru „obiđete“ neki spomenik, a zatim muzej, prelazite sa jednog mesta na drugo, sve sa utiskom da se bukvalno nalazite ispred tog spomenika, muzeja, arheoloških iskopina i slično. Zamislite da šetate između čudesnih umetničkih lepota jednog grada, skrenete iza ugla da vidite nešto drugo, ili šetate po iskopinama Pompeja, a onda hoćete da vidite firentinski preporod!

XRIT

Detalj sa pres konferencije 

Stručnjaci su ponajpre mislili na mlade, na didaktiku, gde će sadašnjim generacijama, u vreme kada se ne može putovati, biti omogućeno da vide nedostupna mesta, neverovatne dimenzije, „žive“, sa samo jednim vizirom koji se stavi na oči a povezan je sa softverom i programom koji se nudi. Tako se na virtuelan način čini potpuno živim i vidljivim mesto, njegova okolina, život oko njega, kao da posećujete tog časa to mesto, spomenik, pejzaž, antičke strukure u jednom gradu i u realnim oblicima, dimenzijama i bojama. Videvši pilot projekat svedočimo o jednoj emociji gde se preselite zajedno u taj eksterni deo sa vama realnim u nekom unutrašnjem prostoru i vi ste direktni učesnik na tom putovanju.  

U rukama vam je jedan istrument, vizir, koga postavite na oči. On je sposoban da pređe svaku prepreku i vi virtualno gledate preko trodimenzionalnog modela pokrećući glavu gde želite. Oko vas je sve „živo“, a daleko. Ova razvijena platforma sa novim tehnologijama, sa novim tipom softvera, osim u didaktičke svrhe služiće kako bi se mogla videti umetnička dela, gradovi, razne strukture na „živ“ način i u turizmu, za one koji iz raznih razloga ne mogu otputovati ili su mesta koje žele da posete teško dostupna. To će predstavljati izuzetnu mogućnost putovanja i upoznavanja sveta i kulturnih vrednosti. Ljudi neće više morati da znamenitosti gledaju preko telefona ili ekrana i u jednoj dimenziji, sada se mogu gledati spolja. Već su napravljeni turistički paketi lepote koju Italija može da ponudi i na engleskom, španskom, francuskom, italijanskom jeziku. Kada ovaj sistem uđe u opticaj, za turiste će platforma biti dostupna za samo 15 evra. Sa jednog mesta, sedeći komotno, iz Rima na primer, gledate srednjevekovnu Pizu, ili Pompeje i njene uličice ili antičku Veronu...

Iz dvorišta gde su se okupili novinari, sa vizirom smo gledali jedan programirani deo grada, ulice, detalje, a pokrećući glavu u željenom pravcu nas same. Oko nas tako smo predstavljali jedan tur, onaj spoljašnji, sa unutrašnjim, vođen veštačkom inteligencijom. Ali ova nova tehnologija imaće neiscrpne mogućnosti – omogućiće da se gleda ambijent, otpad u moru, klimatske promene, sve sa ogromnom dodatnom vrednošću „biti fizički prisutan“.

XRIT1

 

Svakako da je živo prisustvo čoveka na jednom mestu pred jednim spomenikom ili u muzeju nezamenljivo, ali ovo je jedinstven način da se, posebno kod nove generacije, izgradi i saznanje i svest o tome šta je čovek stvorio u prošlosti. Da upoznaju razvitak istorije, antičkih civilizacija. Tako se može upoznati i zavoleti kulturno blago Italije koje oduševljava. Ono se pokazuje svetu sa modernim tehnologijma, korišćenjem softvera koji omogućuju da se učini vidljivim ono što čoveku nije dostupno jer ne može da otputuje.

XRIT je istinski revolucionarni poduhvat, patentiran kreće u pohode. Nudiće lepote Italije i onima koji su daleko. Inženjeri kreću da ga predstave u Dubaiju, Kaliforniji, na raznim stranama sveta. Da prikažu moć „proširene realnosti“ – putovanje kroz vreme i prostor.

                                                             Tekst i fotografije: Milica Ostojić (Rim)

septembar 2021.