DARKO MARJANOVIĆ    

 

Timskim radom do uspeha

Things Solver logo

Beogradska kompanija „THINGS SOLVER“ za samo tri godine postojanja postigla je zavidne poslovne rezultate. Ova firma koja se bavi inženjeringom i naprednom analizom podataka, osnovana je 2015. od strane gospodina Darka Marjanovića i gospodina Miloša Milovanovića.

„THINGS SOLVER“ pruža usluge napredne analitike i obrade podataka. Glavni proizvod kompanije je Coeus Data Science platforma“, namenjen primeni u marketingu i prodaji. U kompaniji “THINGS SOLVER” poseduju snažnu tehničku i industrijsku ekspertizu, a u svakodnevnom radu primenjuju najsavremenije tehnologije i veoma su posvećeni „open source“ rešenjima, kao i deljenju znanja.

Paralelno sa poslovima koji se obavljaju za velike klijente, kompanija “THINGS SOLVER” stvorila je platformu zasnovanu na automatizaciji i nepristrasnosti pri izboru, sve to bazirano na mašinskom učenju. Ovakva platforma primenljiva je u bilo kojoj industriji, a čitava ideja zasnovana je na ulaznim podacima, čime se profilišu klijenti, tako da naručilac posla može da kreira kampanje za određeni profil klijenata. Misija mladih preduzetnika je - izgradnja najboljih proizvoda za naprednu analizu podataka, izvođenje najboljeg shvatanja podataka kao i postizanje visoke vrednosti, a zajedno sa svojim partnerima postali su i osnivači nevladine organizacije “Data Science Serbia”, čiji cilj je edukacija profesionalaca i entuzijasta na polju „data science“.

O aktueltnom trenutku ove mlade, ali već poznate kompanije razgovarali smo sa gospodinom Darkom Marjanovićem, jednim od osnivača, koji je na naše pitanje čime se najviše ponosi rekao:

-Kao i u svakom poslu ili školovanju početak je bio težak, ali smatram da je jako bitno od starta raditi sve na pravi način i sa prirodnim rastom. Ono čime se najviše ponosim jeste što smo uspeli da izgradimo tim odličnih ljudi, poštenih, vrednih i željnih znanja. Lepo je čuti da novi zaposleni kažu da smo svi u firmi kao porodica i da im je drago što su se priključili timu. To mi govori da smo postavili temelj za budućnost.

Darko Marjanovic

* Profesionalizam je Vaš zaštitni znak, klijenti Vas prepoznaju. U čemu je formula uspeha ?

-Dobro pitanje. Ne znam da li to mogu da nazovem formulom uspeha, ali ono čemu mi težimo jeste da pružimo kvalitet, budemo iskreni i da poštujemo naše klijente. Mislim da nas tako klijenti percipiraju, i zbog toga nas prodaje naš rad i stav. Verujem da je to i razlog zašto nama poverenje ukazuju velike kompanije, bez obzira što smo mi mala firma koja tek raste.

* Koji su planovi kompanije za budućnost ?

-Želimo da učvrstimo poziciju u regionu i da budemo prepoznatljivi po kvalitetnim uslugama vezanim za naprednu analitiku. Dugoročno, napraviti uspeh u Evropi i SAD-u. Naravno, u planu je i širenje tima, kao i pomoć zajednici u oblasti edukacije.

* Kandidat ste za preduzetnika godine 2018. po izboru kompanije EY (Ernst & Young). Šta za Vas lično znači ovo priznanje ?

-Pre svega, ovo je jedno neverovatno pozitivno i novo iskustvo za mene. Prezentovati sebe i kompaniju na ovom nivou je dostizanje nove granice i otvaranje novog poglavlja u poslovanju. Za mene je ovo jedan novi stepenik u karijeri.

* Preduzetnici u našoj zemlji se suočavaju sa teškim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore povoljniji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća ?

-Kroz razgovor sa partnerima iz regiona i EU shvatio sam da je njima mnogo lakše i mislim da mi tek počinjemo putovanje stvaranja pozitivne poslovne klime. Država bi trebalo da se bavi sistematskim problemima koji nas koče, umesto što subvencionišu zdrave grane privrede. Sa druge strane, mi kao kompanije treba da obezbedimo napredak svojih zaposlenih, što verujem da može da donese benefite društvu u celini.

* Šta biste poručili mladim ljudima koji se odluče da uzmu svoju sudbinu u svoje ruke i postanu preduzetnici ?

-Nadam se da će biti sve više mladih ljudi koji žele da uzmu sudbinu u svoje ruke. Treba da rizikuju dok su mladi, jer će svakako dobiti iskustvo koje nije moguće drugačije steći. Moj savet je da budu istrajni i uporni, a onog trenutka kad požele da odustanu tada znači da su na korak od cilja, i treba da daju gas do kraja. Za kraj bih dodao da je u redu i pogrešiti, jer ko nije pogrešio, nije ni pokušao – zaključuje Darko Marjanović u razgovoru za “Net Magazin”.

(10.02.2019)