“IDENTITY  PLUS”  d.o.o.

 
Kreacije  za  dame  sa  stilom
lilu
Biti preduzetnik u Srbiji nije nimalo lako. A kada je žensko preduzetništvo u pitanju, onda se teškoće multipliciraju. Zato i izaziva divljenje kada neka žena uspe da sebe svrsta u kolo uspešnih, kao što je to pošlo za rukom Danijeli Biškup, direktorki i suvlasnici firme “Identity plus” d.o.o. iz Beograda. Ova dama je za svoje poslovne rezultate dobila nagradu “Cvet uspeha za ženu zmaja”.  
 
* Kako je došlo do toga da se prijavite na konkurs za ovu nagradu  ? 
 
-Iskreno, drugi su me obavestili o konkursu i ja nisam baš htela sama da se prijavim. Ali, na kraju su me nagovorile divne žene  iz Udruženja poslovnih žena i moje koleginice iz firme. Stvarno nisam očekivala nagradu.  I eto, desila se i baš me učinila ponosnom i srećnom, jer su me žene izabrale.
 
* Šta za Vas lično znači ovo priznanje ?
 
-Posebno mi je drago zbog drugih žena, da im damo primer da treba da se bore za sebe, da treba da osnivaju svoje male firme. Iako mislimo da su žene danas u boljem položaju nego nekada, to baš i nije tačno, jer na žalost ima žena koje ni danas nemaju nikakva prava i koje su zlostavljane. Zato se nadam da će ova nagrada da posluži kao podstrek mnogim ženama.   
 
* Da li biste nam mogli ukratko predstaviti svoju kompaniju ?
 
-Ja dizajniram žensku „LILU“ obuću, u okviru svoje firme „IDENTITY PLUS“, koju sam osnovala pre 12 godina sa koleginicama kreatorkama Jelenom i Svetlanom Proković. Imamo 9 stalno zaposlenih i 5-6 angažovanih radnika po ugovoru, ali sa istim ljudima radimo skoro od početka postojanja firme. Veliki broj revija na Nedeljama mode, 5 zlatnih i srebrnih košuta na Sajmovima mode u Beogradu, rad na filmu, pozorištu i za televiziju, samo su deo naših angažmana. Pored maloprodaje, bavimo se i izradom uniformi za promoterke, izrađujemo i odeću i obuću.
Danijela Biskup
 Danijela Biškup (Foto: Nebojša Babić i Orange Studio)
 
* Kako biste ocenili perspektivu razvoja ženskog preduzetništva na ovim prostorima i opštu poslovnu klimu koja vlada u Srbiji ?


-Moram da kažem da nisam oduševljena poslovnom klimom u zemlji i načinom kako se država odnosi prema preduzetnicima i malim preduzećima. Mislim da je potrebno više razumevanja za naše probleme, jer su mala preduzeća vrlo značajan deo srpske privrede. 
 
* Koji su osnovni problemi sa kojima se žensko preduzetništvo suočava?
 
-Ja ne bih delila preduzetništvo na muško i žensko. Mi smo same oduvek želele da budemo ravnopravne i tako treba posmatrati stvari. Jedan od problema su veliki troškovi u samom startu poslovanja, zaštita - da bi smo opstali i pored velikih kompanija a koje su preduzetnicima velika konkurencija koju je nemoguće stići. Mislim da u Srbiji, a pogotovo u Beogradu, ima previše zapuštenih i napuštenih prostora propalih firmi koji su danas ruševine, a mogli bi se iskorititi za mlade firme, da im se izdaju u zakup po povoljnim cenama. To bi im bila velika olakšica za početak, dok firmu ne postave na noge.  
 
* Utisak je da u Srbiji nisu postignuti povoljni rezultati u rodnoj ravnopravnosti ?
 
-Ono što je najvažnije u tom smislu je da je dosta žena uspelo da se izbori za ravnopravnost na poslu, ali je nastao novi problem - potrebno je izboriti se za ravnopravnost u kući. Žene imaju sve veći angažman na poslu, ali im briga oko dece, domaćinstva, kuvanje i ostale kućne obaveze zajedno sa poslovnim postaju ozbiljan teret. U velikom broju porodica u Srbiji žene i dalje sve rade u kući i idu na posao, a muškarci samo idu na posao. To je ženama postao veliki napor. Kada se kod kuće obaveze budu delile i zajednički obavljale, tada možemo reći da je postignut veliki uspeh. Zato je moja poruka ženama da, kako bude rasla njihova poslovna aktivnost, tako se moraju potruditi da u svojoj kući postignu pravičnu podelu obaveza i tu postignu pravu ravnopravnost.
 
LILU Fashion Shoes se prodaje u okviru firme IDENTITY PLUS d.o.o. 
sedište: ul. Cara Uroša 31, Beograd
kontakt tel: +381 11 2638 066
prodajno mesto: IDENTITY shop, Eurocentar, ul. Makedonska br. 30, 11000 Beograd
tel: 011 33 73 830 i 069 328 40 44